Ajkula je ronioca ŽIVOG GUTALA: Sa glavom u čeljustima joj je uzvratio udarac, pa je krenula druga runda

Kada ga je zgrabila video je samo crnilo oko sebe, a onda mu je proradio instinkt

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Erika Nerhusa iz Australije je živog gutala tri metra duga velika bela ajkula. Ronilac je opisao kako je ovaj predator krenuo da ga guta od glave i jedan je od retkih ljudi koji je živ izašao i iz njegovih čeljusti.

Erik je ronio u blizini grebena na Kejp Hauardu u Novom Južnom Velsu u januaru 2007. godine tražeći jednu vrstu jestivog morskog puža, kada je neman doplivala do njega. Iskusni ronilac je tada imao 41 godinu i našao se u stomaku ajkule dok su se njeni oštri zubi zabili u njegovo meso.

Potom je pokušala da ga proguta celog, prignječivši mu glavu i grudi, koji su na sreću bili zaštićeni njegovom teškom ronilačkom opremom.

– Jednog minuta je bio dan, sledeće sekunde sve je postalo crno. Unutar čeljusti je bio samo mrak, nisam mogao ništa da vidim jer sam mu gledao u zadnji deo grla. Nikada nisam doživeo ništa slično – ispričao je on za britanski San.

Nakon prvog ujeda, ajkula je drugim pokušala da mu iščupa dušnik, a onda je krenula da ga silovito trese.

– Počeo sam da se tresem horizontalno veoma snažnim pokretima. Pomislio sam “da li je ovo kraj, da li je ovako izgleda umiranje?” – priseća se on.

Njegov instinkt za preživljavanje se na sreću aktivirao u ovom trenutku, i on je slepo pipao okolo, dok nije pronašao očnu duplju u koju je uspeo da zabije palac. Ajkula ga je pustila, ali prema rečima stručnjaka za ajkule, to nije značilo kraj napada.

Ejdan Martin, naučnik posvećen istraživanju ajkula rekao je za San da one često dozvoljavaju svom ugrizenom plenu da pobegne kako bi iskrvario, posle čega ga je lakše uhvatiti.

Ubrzo je počela druga runda borbe Erika sa ajkulom.

– Veliko okruglo crno oko je zurilo pravo u moje lice bez ikakvog nagoveštaja straha od bilo kog čamca, bilo kog čoveka ili bilo koje druge životinje u moru. To je bio najstrašniji prizor koji sam ikada video – kazao je ronilac.

Uspeo je da se smiri i što brže otpliva ka čamac, na koji ga je ukrcao sin.

Prebačen je u bolnicu u Volongongu, nakon što je nekim čudom preživeo napad.

– Drago mi je što sam još uvek tu. Ponekad ti život da šansu… – kazao je on, dodavši da je u tom trenutku samo razmišljao o tome da preživi.Izvor: Objektiv.rs, The Sun

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar