Izrael ponudio Srbiji moćne protivoklopne rakete

Na nedavno održanom sajmu naoružanja IDEX u Abu Dabiju, Srbiji aktivno nude Spajk LR2 i Spajk ER2

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube

Izraelska kompanija Rafael jedna je od nekolicine koja već duže od dve godine ubeđuje Ministarstvo odbrane Srbije da njihova Spajk (Spike) porodica protivtenkovskih i protivoklopnih raketa nađe dom kako na domaćim kopnenim vozilima tako i helikopterima, piše Tango Six.

Kako je kompanija potvrdila na nedavno održanom sajmu naoružanja IDEX u Abu Dabiju, Srbiji aktivno nude Spajk LR2 i Spajk ER2. Iako je Kopnena vojska već pazarila ruski Kornet (koji odjednom ima problem što je ruski, iako je po dometu, ako ne po tehnologiji, bolji), novih srpskih 10 Erbasovih H145M u “HForce 3” konfiguraciji će nositi ili izraelski, odnosno evropski, Spajk ili domaći Pauk. Možda i obe rakete.

Ministarstvo odbrane i RV i PVO već su imali nekoliko prezentacija rakete ER2. Crna Gora će verovatno postati mušterija LR verzije. Hrvatska će takođe biti klijent Rafaela za rakete Spajk, navodi Tango Six.

Izraelci na nišanu prvo imaju Kopnenu vojsku:

“Imamo za cilj da ponudimo raketu Spike LR2 Srbiji. Radi se o protivtenkovskoj raketi dometa 5,5 kilometara koja se može integrisati na bilo koje vozilo, bilo koje konfiguracije. Može se koristiti i u pešadiji. Do sada smo prodali preko 30.000 raketa ovog tipa širom sveta. Može imati nekoliko vrsta bojevih glava: protivtenkovsku, protivpešadijsku, PBR (Penetration Blast Fragmentation).

Što se vođenih raketa za helikoptere tiče, u poslednje vreme radimo na integraciji naše rakete Spajk ER2 na Erbasov helikopter H145M. Domet ove rakete je 10 kilometara a može biti i veći, do 16 kilometara, ukoliko se lansira sa veće visine.

Kada je Srbija u pitanju, trenutno se koncentrišemo na pregovore za raketu Spajk LR2, dok će ER2 na dnevni red doći nešto kasnije. Naravno, to zavisi i od Erbasa i toga šta će oni ponuditi korisniku kao paket, mi smo tu podizvođači”, kazao je predstavnik Rafaela.

Iz Rafaela kažu da su njihove rakete preko 30 godina dokazivane u borbi, preko 40 država ih je do sada kupilo, od toga 18 evropskih zemalja. To je uslovilo formiranje i grupacije za podršku u kojoj, kako Rafael kaže, mušterije međusobno dele iskustva i informacije o njihovoj eksploatiaciji:

“Naše rakete imaju domet koji je uglavnom veći od dometa raketa konkurenata. Naš najnoviji proizvod pripada 5. generaciji raketa, sve je automatski, možete raketi učitati koordinate cilja i lansirati je u automatskom modu na zadate koordinate u režimu NLOS (Non Line of Sight), dakle ne morate vizuelno uočiti cilj.

Postoje tri moda lansiranja – lansiraj i zaboravi “Fire and Forget”, vidite metu, zaključate je i lansirate raketu, potom “Fire and Observe” – lansirate raketu i tražite cilj, koga, kada pronađete, “zaključate”. Treći mod je automatski kada se raketa lansira sa unapred poznatim koordinatama a u finalnoj fazi navođenje je komandno. Tu je i naša raketa Spajk NLOS koja pripada 6. generaciji – kod nje postoji mogućnost lansiranja više raketa istovremeno (salvo), primenjena je tehnologija usklađivanja slike i druge inovacije.

Spajk ER2 se navodi putem optičkog vlakna, imate čitavo vreme komunikaciju sa raketom, samim tim imate mogućnost da birate i u toku leta promenite koju metu ćete gađati”, ispričao je predstavnik kompanije uz napomenu da su agnostični što se platformi tiče, pa kažu da ni Gazela ne bi bila problem:

“Naše iskustvo nam omogućuje da raketu Spajk integrišemo čak i na helikopter Gazela. Radili smo integraciju ove rakete na mnoge druge letelice, na helikoptere Apač, Mi-17, Blek Hok, Kobru, helikoptere bilo kog proizvođača: Leonardo, Erbas, Boing, tako da imamo ogromno iskustvo u integracijama na helikoptere i nadam se da ćemo nači način i da ćemo dobiti priliku da ih integrišemo i u Srbiji”, poručuju iz Rafaela.

Helikopteri Gazela GAMA i H145M trebalo bi da budu platforme koje će nositi i domaći raketni sistem Pauk. Na poslednjem sajmu Partner, održanom 2021. godine, prikazana je nova, nešto manja verzija ove rakete sa oznakom Pauk-M. Ona je vidljivo imala drugačije telo, stabilizatore i značajno smanjenu masu. Sistem će imati kombinovano vođenje (inercijalno + GPS) uz glavu po infracrvenom principu navođenja.

Prema podacima koji su predstavljeni na Partneru, navođenje je takvo da omogućuje gađanje ciljeva izvan vidnog polja, što umanjuje izloženost neprijateljskoj vatri. Dužina rakete je 1,4 metra, kalibar 145 mm, startna masa je 25 kg, maksimalni dometa 5,5 kilometara, domet u režimu ‘’ispali i zaboravi’’ je do 3 km, a u režimu NLOS 5,5 km. Ima tandem bojevu glavu, a probojnost je do 1000 mm čeličnog oklopa nakon prolaska kroz eksplozivno-reaktivni oklop.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (1)

Ostavite komentar