Ni oni nisu neuništivi: Tri velike greške zbog kojih vaši kaktusi umiru

Prva greška je nedovoljno zalivanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Definicija “biljke sa malo nege” uopšte ne znači da možete jednostavno zaboraviti na nju tako što ćete je staviti u prvu saksiju koja naiđe. Da, kaktusi su nezahtevni i izdržljivi, ali da bi izgledali i osećali se dobro, ipak morate obratiti pažnju na njih.

1. Pogrešna veličina saksije

Glavno pravilo je da veličina saksije treba da odgovara veličini biljke. I među kaktusima i među ostalim sukulentima postoje oblici sa kratkim površnim ili dugim korenom, brzorastuće i sporo rastuće, biljke pravilne veličine i njihove patuljaste vrste i sorte.

Kaktusi se presađuju svake 2-3 godine u kontejnere koji su samo 1-2 centimetra širi od prethodnih. Ne zaboravite da 10-20% zapremine saksije treba da bude za drenažu, tako da prednost treba dati dubokim, ali relativno uskim kontejnerima.

2. Nedovoljno zalivanje

Najčešća zabluda u brizi o kaktusima je mišljenje da njima, “stanovnicima pustinje”, praktično nije potrebno zalivanje.

Kaktusima, kao i svim drugim biljkama, potrebno je redovno zalivanje za normalan život. Sa stalnim nedostatkom vlage, sukulenti i u prirodi i na vašoj prozorskoj dasci će izgubiti turgor, osušiti se, naborati, opasti lišće i polako umreti.

Foto: Pleasure Photo / Pleasure Photo / Profimedia

Kaktuse je potrebno zaliti na isti način kao i ostalo cveće u zatvorenom prostoru. Možda malo manje.

Dobar signal za potrebu za zalivanjem biće sušenje gornjeg sloja zemlje u saksiju. U jesen zalijte kako se zemljani grud potpuno osuši, a zimi obezbedite svojim sukulentima period mirovanja i smanjite zalivanje na dva puta mesečno.

3. Koristite saksije bez drenaže

Kaktusi, kao i drugi sukulenti, vole propusno i rastresito tlo. Kaktusu obezbediti drenažu i imajte na umu da njegova visina treba da bude najmanje 20% ukupne zapremine supstrata.
Korišćenje saksija bez drenažnih rupa je najgora stvar koju možete ponuditi svojim biljkama. U takvoj posudi bez drenažnih rupa, biljke je podjednako lako uništiti i nedolivanjem i prelivanjem – ne možete kontrolisati potrebu za zalivanjem u jednom slučaju, au drugom neće biti gde da se višak vode odvede, što će doprineti trulež korena.Izvor: Objektiv.rs, Magazin Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar