Prve sede mogu da se jave i pre tridesete: Starenje nije JEDINI razlog, evo zbog čega još nastaju

Stres i hemikalije iz preparata koje koristite takođe imaju veliki uticaj na kosu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Pojava seda je uobičajena prirodna pojava koja nastaje u određenim godinama, najčešće posle tridesetih. Sede vlasi uglavnom većina povezuje sa starenjem, međutim gubitak pigmenta u vlasima nije isključivo vezana samo za godine.

Seda kosa može da se pojavi i u dvadesetim, pa čak i ranije kod nekih… Kako je dr Kirtli Parker Džouns navela i neke autoimune bolesti mogu da prouzrokuju pojavu prevremenih seda. Stres, genetika, konzumiranje alkohola ili duhanski dim isto tako imaju veliku ulogu u ovom procesu.

Ali, kada možete da očekujemo prve sede? Odgovor zavisi od nekoliko faktora, što uključuje i neke navike. Ta pojava u velikoj meri zavisi od vaših gena. Istraživanja pokazuju da kada napunite 30 godina, šanse da će se pojaviti prve sede se povećavaju za 10 do 20 posto na svakih 10 godina. Ali, starenje nije jedini razlog!

“Hemikalije koje mogu da se nađu u bojama za kosu ili proizvodima za ravnanje kose mogu da oštetete vlakna dlake i tako povećaju šansu za pojavu sedih”, navodi Nilam Vaši, stručnjak za kosu.

Foto: Shutterstock

Oksidativni stres isto može biti uzrok preranom starenju kose, manjak nutrijenata, upalni procesi i određeni lekovi, navode stručnjaci. Bez obzira na rasu i pol, oko 23 posto ljudi će kad napune 50 godina imati sede dlake u kosi. Takođe i stres igra veliku ulogu u tome!

Jedna studija pokazala je da se kod ispitanika koji su primetili pojavu sedih tokom stresnih životnih situacija stresa, taj proces zaustavio onda kada su promenili svoje navike i razmišljanja. Tačnije, dlaki se vratila stara boja nakon par sedmica odmora i perioda bez stresa.

Prevencija dakle uključuje izbegavanje stresnih situacija i uravnoteženu prehranu. Ako želite učiniti sve što možete, prestanite na prvom mestu sa pušenje, ukoliko ste pušač, jer opšte je poznato da duhanski dim ubrzava starenje. Od namirnica birajte proteine, cink, gvožđe i vitamin B12, ako želite da zaustavite i usporite starenje kose. Takođe, smanjite unos alkohola i kosu zaštitite od sunca, savetuju stručnjaci.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar