Stručnjaci odgovorili na često pitanje: Da li je zdravo da spavate bez jastuka?

Spavanje na stomaku dovodi kičmu u neudoban položaj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Postoje neke prednosti spavanja bez jastuka. Međutim, ove prednosti nisu jedinstvene za sve.

Spavanje bez jastuka može pomoći samo ako spavate u određenom položaju.

Prednosti spavanja bez jastuka

U zavisnosti od toga kako spavate, možda ćete se osećati bolje nakon spavanja na ravnoj površini.

Može li spavanje bez jastuka pomoći u držanju?

Jastuci imaju za cilj da drže kičmu u neutralnom položaju. Oni poravnavaju vaš vrat sa ostatkom tela, što podržava dobro držanje. Kao takvo, istraživanje se fokusiralo samo na najbolju vrstu jastuka za držanje. Naučnici nisu proučavali kako spavanje bez jastuka posebno utiče na kičmu.

Ali ljudi koji spavaju na stomaku mogu imati koristi od odbacivanja jastuka. Prema medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru, spavanje na stomaku dovodi kičmu u neprirodan položaj. To je zato što je većina vaše težine u sredini vašeg tela. Dodatno opterećuje leđa i vrat, što otežava kičmi da održi prirodnu krivinu.

Spavanje bez jastuka može vam držati glavu ravnom. Ipak, ovo se ne odnosi na druge položaje za spavanje. Ako spavate na leđima ili boku, spavanje bez jastuka može učiniti više štete nego koristi. Najbolje je da koristite jastuk da vaša kičma bude neutralna.

Foto: Shutterstock

Nedostaci spavanja bez jastuka

Uprkos potencijalnim prednostima spavanja bez jastuka, postoje i nedostaci.

Loše držanje

Kada spavate na stomaku, uklanjanje jastuka može bolje poravnati kičmu. Međutim, to neće u potpunosti nadoknaditi neprirodnu poziciju. I dalje će biti teško da vaša kičma bude neutralna, jer je većina vaše težine u centru vašeg tela.

Bol u vratu

Ako spavate na stomaku, izbacivanje jastuka može pomoći vašem vratu da ostane u prirodnijem položaju. Ali to ne eliminiše potrebu da okrenete glavu. Ovo može da napreže vratne zglobove i mišiće, uzrokujući bol. Za druge položaje spavanja, preskakanje jastuka može pogoršati ili izazvati bol u vratu. To je zato što spavanje na leđima ili boku previše rasteže vaš vrat. Bez jastuka, vaš vrat će ostati u ovom položaju celu noć. Osim toga, ako ne koristite jastuk, pritisak na mišiće vrata će biti neravnomerno raspoređen. Veća je verovatnoća da ćete doživeti bol u vratu, ukočenost i glavobolju, piše Healthline.

Tako da, zaključak bi bio da je bolje da pronađete jastuk koji će vam više odgovarati, nego da u potpunosti izbacite jastuk.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar