Kurti iskoristio HAOS huliganske opozicije: Lažima traži da se Srbima na KiM potpuno uništi život (FOTO)

Provociraju Vučića i Srbiju, a ne sanjaju šta ih čeka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Armend NIMANI/AFP/Profimedia Printscreen/Shutterstock/Objektiv/Ilustracija

Čim se vidi nesloga i borba za vlast onih koji ne razumeju šta je država, a to su pokazali upravo Miloš Jovanović, Milica Đurđević i Boško Obradović prekjuče u Skupštini, odmah to iskoriste oni koji žele da izmisle lažni problem u našoj zemlji.

Tako je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, već danas krenuo u akciju, koristeći haos koji su Obradović, Jovanović i Đurđević Stamenkovski napravili u Skupštini pa se sastao sa albanskim i bošnjačkim poslanicima Skupštine Srbije, gde su izrazili nezadovoljstvo manjinskim pravima.

– Aljbin Kurti se sastao sa albanskim i bošnjačkim poslanicima u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem, Enisom Imamovićem i Selmom Kučević. Poslanici su izrazili nezadovoljstvo manjinskim pravima u Srbiji i zatražili pun reciprocitet sa pravima koja uživaju manjine na Kosovu –  napisao je.

Foto: Printscreen/Twitter

Takođe, Kosovo onlajn je preneo “Kamberi i Ugljanin sa Kurtijem: Recipročna prava za Bošnjake i Albance poput onih koja imaju Srbi na Kosovu”.

Ovakvim izjavama i izmišljotinama žele da isprovociraju Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, iako ni ne sanjaju šta ih čeka.

Iako manjine u Srbiji uživaju izuzetno visok stepen prava, to ne sprečava neprijatelje neše zemlje da lažu i da pod velom izmišljotina i dezinformacija traže da se Srbima na Kosovu i Metohiji potpuno uništi život.

Ovo su sva prava koje manjine uživaju u Srbiji

Položaj građana pripadnika nacionalnih manjina uređen je Ustavom Srbije i Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i drugim zakonima i propisima. Srbija je potpisnica Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Ustavom i zakonima jemče se i štite individualna i kolektivna prava pripadnika nacionalnih manjina, a posebno pravo na kulturnu autonomiju koje podrazumeva oblasti obrazovanja, službene upotrebe jezika, informisanja i kulture.

Radi ostvarivanja prava na kulturnu autonomiju pripadnici nacionalnih manjina biraju svoje samouprave – nacionalne savete.

Takođe, Srbija je u procesu pridruživanja EU bila u obavezi da usvoji Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u okviru Pregovaračkog poglavlja 23, koji je dobio podršku i pozitivne ocene Evropske komisije i pojedinih zemalja članica Evropske unije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u skladu sa nadležnostima i Akcionim planom, sprovodi veliki broj aktivnosti sa nizom afirmativnih mera koje imaju za cilj da unaprede položaj nacionalnih manjina, a odnose se, pre svega, na sledeće oblasti: lični statusni položaj, zabranu diskriminacije, oblast kulture i medija, upotrebe jezika i pisma, demokratske participacije i odgovarajuće zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru, kao i unapređenje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar