SLUŽIM SRBIJI, ne Rusiji ili Zapadu! Predsednik Vučić u Skupštini poslao SNAŽNU poruku

Predsednik države rekao je da ga zanimaju samo problemi sa kojima se Srbija suočava, a ne bilo ko drugi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Za razliku od pojedinih predstavnika opozicije, poštujem Rusku Federaciju i ne služim joj, kao ni Zapadu! Služim samo i uvek Srbiji!

Ovo je juče poručio predsednik države Aleksandar Vučić na posebnoj skupštinskoj sednici o Kosovu i Metohiji. Vučić je istakao da je izložen napadima gde god da se pojavi jer nije uveo sankcije Ruskoj Federaciji. Prema njegovim rečima, on ovom odlukom ne brani Ruse, već brani pravo države Srbije da ima svoj stav i da samostalno donosi odluke!

Samostalni smo

Predsednik države rekao je da ga zanimaju samo problemi sa kojima se Srbija suočava, a ne bilo ko drugi.

– Smatram da je cena politike koju vodite dobra dok možete da izmerite. Ako ne budemo to mogli, ja ću doći i reći da ne možemo više da izdržimo. To je diskutabilna stvar. Ne zato što pripremam teren za uvođenje sankcija Rusiji, to slušam već sedam-osam meseci, već zato što smatram da Srbija treba samostalno da donosi odluke. Meni niko ne može da kaže da radim ni za Ruse, ni za Amerikance. Potpuno sam opterećen problemima koje Srbija ima i samo se time bavim i ne interesuju me drugi. Kako će se stvari odvijati? Mislim da će biti još teže. Mi nismo mogli da podržimo upad u Ukrajinu, jer držimo svoje interese, međunarodne principe. Mislim da su u političkom smislu ljudi sa Zapada napravili veliku grešku što su krenuli tenkovima jer su se Rusi ujedinili – istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje poslanika Dveri Ivana Kostića “zašto je prekinuo institucionalnu saradnju sa Rusijom”, šef države je odgovorio da su geopolitičke okolnosti najlošije za nas u poslednjih deset do petnaest godina.

– Znam kako to izgleda kod nas Srba: “Sad će Rusi da uzvrate”, a onda vidimo da debelu cenu plaćamo mi. Bio sam jedan od retkih koji se sreo sa Sergejem Lavrovom u septembru u Generalnoj skupštini u UN, zbog čega sam bio oštro kritikovan na Zapadu. Šta je problem, šta mi zamerate? Zaboravili ste da se taj susret desio? Ja nisam. Da li mislite da to treba da radimo svaki dan? Što “pomažete” državi na taj način? Šta smo uradili protiv ruskih interesa? Ne mešamo se u sukobe. Ne služim Rusiji, služim samo Srbiji – rekao je Vučić.

Predsednik države je otvoreno pozvao celu opoziciju da realnije sagleda situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

– Izložen sam napadima i pritiscima na svakom mestu gde se pojavim zbog neuvođenja sankcija Rusiji. I nikome nisam tražio “hvala”, jer time nisam branio Rusiju, već srpsku slobodu na svoj stav! Isto tako, šta vi hoćete, da pregovaramo ili ne pregovaramo o KiM? Samo mi recite da uradimo to, šta bismo dobili… Povlačenje investicija je nešto što ne bih poželeo nikome. Rusi su se dobro snašli, ali da li sankcije imaju uticaja? Svakako, i to velike! Taj ko vam priča drugačije obmanjuje vas – podvukao je Vučić.

Mir prekopotreban

Govoreći o ratu u Ukrajini, predsednik države poručio je da taj sukob mora što pre da se završi.

– Što se nas tiče, Boga molimo da samo mir zavlada što pre. Vidim da je to zabranjena reč svuda, jer ne sme mir da bude, već mora da bude pobeđena jedna ili druga strana. Samo bi nas mir spasio, a ovako, svaki nastavak rata – mi nagrabusimo! Zato što niko neće nas da trpi, i to ne zbog sankcija Rusiji, već zbog toga da se Putin ne bi pozvao na kosovski presedan. On je to njima govorio u razgovorima, to su mi rekli Šolc, Makron i Šarl Mišel… Da li bi se u budućnosti pozivao na to ili ne, to je druga stvar. Imamo korektan odnos, ali mislim da ne treba da se igramo time i da bagatelišemo potencijalne pretnje koje dolaze sa Zapada. Nije ovde pitanje ljubavi, ideologije, već opstanka našeg naroda i države – zaključio je Vučić.

BONUS VIDEOIzvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar