Ko je pustio TERORISTU Kurtija na SLOBODU? Ovako je to izgledalo 8. decembra 2001. godine! (FOTO)

Kakve je posledice oslobađanje teroriste imalo, najbolje znaju Srbi sa KiM, koji nažalost svaki dan imaju priliku da na sopstvenoj koži osete Kurtijev teror

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ nr/printscreen/ilustracija

Aljbin Kurti, nekadašnji vođa albanskog studentskog pokreta na Kosovu i Metohiji, a danas premijer lažne države, pušten je na slobodu 8. decembra 2001. godine, nakon dve i po godine provedene u zatvoru u Nišu.

Kurti je prethodno osuđen na 15 godina zatvora pod optužbom za terorizam. Iako zvanično, u tadašnjim medijima nije saopšteno ko je doneo odluku o njegovom oslobođenju, formalno-pravno to je mogao da učini samo tadašnji jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica. Kasnije se u javnosti pojavio i dokument na kome se jasno vidi Koštuničin potpis na odluci o pomilovanju teroriste Kurtija, a Objektiv ga ovom prilikom objavljuje.

Podsetimo, Kurti je uhapšen na početku NATO agresije na Jugoslaviju pod optužbom za organizovanje terorističkih aktivnosti, a tvrdio je da je razlog za njegovo hapšenje “njegovo ideološko opredeljenje”.

Nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić je izjavio da je iz novina saznao za oslobađanje Kurtije, naglasivši da se o tome nije razgovaralo u Vladi Srbije.

Tadašnji potpredsednik republičke vlade Nebojša Čović izrazio je mišljenje da je Kurtija amnestirao predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Koštunica. Odgovarajući na pitanje zašto je i na čiji zahtev Kurti oslobođen, Čović je izjavio da su mu poznata velika zalaganja iz međunarodne zajednice za njegovo puštanje iz zatvora. Da li je to vezano za posetu francuskog predsednika Žaka Širaka ili ne, to sami protumačite, rekao je tada Čović novinarima.

Foto: Printscreen

Po dolasku u Prištinu, Aljbina Kurtija je, između ostalog, dočekao bivši komandanat OVK Sulejman Selimi Sultan.

Iz svega navedenog, ali prvenstveno zbog dokumenta na kome se sve vidi crno na belo, jasno je da je lično Vojislav Koštunica oslobodio Kurtija iz srpskog zatvora. Kakve je posledice oslobađanje teroriste imalo, najbolje znaju Srbi sa Kosova i Metohije, koji nažalost svaki dan imaju priliku da na sopstvenoj koži osete Kurtijev teror.

Tenzije, strah, hapšenje i proganjanje Srba – sve su to obeležja Kurtijeve politike. Da li bi se Kurti odrekao politike mržnje prema Srbima da je odležao punu kaznu u niškom zatvoru, ne možemo da znamo. Ipak, izvesno je da Kurti ne bi mogao da istim tempom napreduje u političkoj karijeri i, najverovatnije, da dođe na poziciju na kojoj je sada, da Vojislav Koštunica nije 2001. godine doneo odluku o njegovom pomilovanju.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar