Često pričate u snu? Zbog čega se to dešava i kada morate da se obratite lekaru

U većini slučajeva ova pojava je bezazlena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Jednom prilikom naš psiholog i stručnjak za snove, Slobodan Nikolić rekao je da se u REM fazi, kada je san najslađi, aktiviraju različiti delovi mozga, te da on zapravo nikad ne spava. Takođe, priznanje ili bilo šta rečeno u snu ne smatra se validnim dokazom, napomenuo je on.

Prema analizama stranih stručnjaka oko dve od tri osobe u nekom trenutku razgovara u snu. Zvanično poznato kao somnilokvij, govor u snu je vrsta parasomnije – ili abnormalne aktivnosti spavanja.

“Obično je bezopasno, ali potencijalno može da ukaže na značajniji poremećaj spavanja ili zdravstveni problem”, objasnila je naučnica za spavanje Tereza Šnorbah i dodala da poreklo sadržaja i toga šta neko izgovara dok spava i dalje je enigma među naučnicima.

Kako kažu, to može da bude povezano sa nedavnim događajim iz života samog čoveka ili jednostavno sadržajima iz snova.

Foto: Shutterstock

“Faktori rizika od govora u snu uključuju stres, nedostatak sna i alkohol, ali nasumično izgovorene reči retko su problematične. Mentalno zdravlje takođe može da utiče na razgovor u snu, pri čemu je to stanje češće kod onih sa osnovnim mentalnim zdravstvenim stanjima“, dodala je Tereza. Takođe, ona smatra da ljudi koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) podložniji su pričanju u snu.

Kada da potražite pomoć?

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, razlozi mogu da budu sledeći:

konzumacija određenih lekova
emotivni stres
temperatura
mentalni poremećaj
uticaj narkotika

Razgovor u snu obično nije razlog za zabrinutost, međutim, ako počne iznenada kod odraslih osoba ili uključuje značajnu anksioznost, vrištanje ili nasilne radnje koje može da vas probudi iz sna, onda treba potražiti pomoć lekara.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar