Najnovija PROGNOZA do kraja januara: Drugi deo zime je u jeku, a evo šta nas očekuje u narednim danima

Narednih nedelju dana uglavnom zimske odlike vremena,

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Danas i sutra umereno do znatno oblačno uz povremene padavine. Danas se više padavina očekuje nad zapadnim i delom središnjih predela.

Sneg se uglavnom očekuje na krajnjem zapadu regiona kao i na planinama, dok će nad ostalim predelima biti kiše ili susnežice, kaže meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

Vetar će nad većim delom regiona biti slab, osim na severozapadu gde će biti umeren severoistočni, kao i duž obale Jadrana gde će na severnom i delu srednjeg Jadrana biti olujne bure, dok će istočnije biti juga. Dnevni maksimum danas od +2 na severozapadu do +7 na jugoistoku regiona, stoji u prognozi.

– Ponedeljak u drugom delu dana nešto više kiše donosi većem delu regiona, sneg opet samo na krajnjem zapadu i jugozapadu Hrvatske uz granicu sa Slovenijom kao i na planinama ostalog dela regiona. U ponedeljak i dalje vetrovito, ali će za razliku od nedelje i nad košavskom delom regiona biti jakog i olujnog jugoistočnog vetra. Dnevni maksimum od čak +11 ponegde na jugoistoku i severoistoku Srbije do oko +3 na zapadu Hrvatske – najavljuje Čubrilo.

Od utorka do četvrtka će ciklon slabiti, dok će se zapadno od nas i dalje održavati polje anticiklona po čijoj će se istočnoj periferiji sa severoistoka spustiti malo hladniji vazduh te će sredinom nedelje uz ređu pojavu slabih padavina, pri čemu će susnežice i snega ponegde biti i u nizijama dnevni maksimum verovatno biti od +1 do +5 stepeni Celzijusa, na jugu Hercegovine oko +8 stepeni Celzijusa. Vetar istočni i severoistočni, slab do umeren, navodi se.

– Od petka do ponedeljka bi moglo uslediti novo pogošanje koje bi uglavnom zavatilo jugoistok i istok regiona, tačnije najveći deo Srbije, C.Goru, istočnu i severoistočnu BiH kao i možda istok Hrvatske. Uz dalje, manje, zahlađenje snega bi bilo i u nizijama ali bi bio slab i dolazio na temperaturu malo iznad nule tako da se samo na planinama očekuju malo veće akumulacije – kaže meteorolog.

Kako je ovo još uvek udaljen period, moguće su promene po pitanju putanje i snage tog ciklona kako ka slabijoj tako i jačoj opciji i tek oko četvrtka će biti jasniji razvoj sinoptike za naredni vikend. Tih dana maksimumi do 0 do +3 stepen Celzijusa, dok bi se granica dnevnog mraza mogla nalaziti na oko 500mnv. Vetar bi bio severni i severozapadni, stoji u prognozi.

– Početkom februara verovatno promenljivo uz prolazna naoblačenja jer se simulira jačanje uticaja Atlantika, dok bi bi oko 03.02. mogao uslediti period koji će u velikoj meri odrediti sinoptiku za veći deo poslednjeg zimskog meseca – precizira meteorolog.

Narednih nedelju dana uglavnom zimske odlike vremena, ali jake zime uz obilan sneg, posebno u nizijama i dalje nema, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar