Slab vam je imunitet i ne možete nikako da se OPORAVITE? Pet navika koje NARUŠAVAJU vaše zdravlje

Ovih navika često niste ni svesni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Imuni sistem je izuzetno složen sistem koji štiti telo od uticaja virusa i patogena, a takođe je uključen u oslobađanje od sopstvenih zastarelih ili defektnih ćelija. Savremenim načinom života u gradovima sa velikom gustinom naseljenosti stvara se okruženje koje doprinosi brzom širenju različitih akutnih respiratornih virusnih infekcija.

Međutim, suprotno uvreženom verovanju, jedan ili dva preneta SARS-a po sezoni nisu pokazatelj smanjenog imuniteta. Ako se prehlade javljaju češće i nastavljaju sa komplikacijama, vredi proći detaljan pregled. Moguće je da pravi razlog za pogoršanje imuniteta leži u vašem načinu života i stečenim navikama, na šta će ukazati relevantne pretrage i stručni pregled.

Nedovoljno unošenje vode

Standardna potrošnja vode je 1,5-2 litre dnevno. Uz veliku fizičku aktivnost ili aktivno znojenje, bolje je povećati ovu količinu. Nedovoljno pijenje vode može dovesti do dehidracije, pogoršanja svojstava krvi, suvoće sluzokože, koja u ovom stanju postaje podložnija infekcijama.

Suv vazduh u stambenom prostoru

Zimi, tokom grejne sezone, vazduh u zatvorenom prostoru postaje veoma suv. Može postati krivac suve kože i sluzokože, slabljenja lokalnog imuniteta. Suv vazduh takođe duže zadržava čestice virusa i mikroorganizama koji se šire pri razgovoru, kašljanju i slično.

Neuravnotežena ishrana i slab imunitet

Nedovoljno raznovrsna ishrana i stroga ograničenja u ishrani mogu dovesti do nedostatka vitamina i minerala, što, zauzvrat, preti da smanji imunitet. Konzumiranje puno slatkiša, posebno slatkih gaziranih pića, dovodi do fluktuacije nivoa šećera u krvi i stvara povoljne uslove za razmnožavanje bakterija na koži i sluzokoži.

Foto: Shutterstock

Manjak sna

U snu dolazi do odmora i obnavljanja svih organa i sistema tela. Hronični nedostatak sna smanjuje otpornost organizma na infekcije.

Fzička neaktivnost

Fizička aktivnost je jedan od glavnih uslova za održavanje jakog imunog sistema, posebno ako vežbate na otvorenom. Dobra cirkulacija krvi omogućava ćelijama imunog sistema da dobro obavljaju svoju zaštitnu funkciju u svim uglovima tela.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, lepotaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar