Objavila VIDEO i prisetila se srećnih dana: Mira Adanja Polak nema od bola nakon smrti Gordane Kuić

Sahrana Gordane Kuić biće 19. januara u 14.30 sati na Novom groblju u Beogradu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikimedia/Christian Michelides/CC, Printscreen/Instagram/mira.adanja.polak, Ilustracija

Mira Adanja Polak objavom na Instagramu rasplakala javnost.

Vest da je u 81. godini preminula naša velika književnica, autorka bestselera “Miris kiše na Balkanu” Gordana Kuić veoma je potresla javnost, a posebno je pogodila Miru Adanju Polak. Gordana i Mira bile su velike prijateljice i znale su se još iz detinjstva.

– Umrla je moja prijateljica Gordana Kuić, jedna od retkih pisaca bestselera, čija je knjiga “Miris kiše na Balkanu” prevođena na više svetskih jezika. U svojim delima stavila je u centar zbivanja istoriju sefardske jevrejske porodice na Balkanu kao prostor stradanja, različitosti i teškoća prevazilaženja tih različitosti.


Objavila je devet romana i dve knjige priča, između ostalih “Cvat lipe na Balkanu”, “Smiraj dana na Balkanu” i “Duhovi nad Balkanom”. Znalački ukazuju na sve ono što su karakteristike prostora na kome živimo i danas.

Romani “Miris kiše na Balkanu” i “Cvat lipe na Balkanu” adaptirani su u pozorišne predstave i televizijske serije. Čitava radnja odigrava se u Sarajevu, gde su se preplitale različite religije i kulture, a porodica koja je prikazana jasno je ukazala na sva prelamanja tadašnjih, a i današnjih shvatanja različitosti kod nas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kulturni osvrt (@kulturni.osvrt)

Dobitnik je nagrada udruženja izdavača i knjižara BIH za 2000. godinu, Zlatni liber 2001, 2003 i 2007. godine, Žensko pero za 2006. godinu, Zlatni bestseler 1995. i 1997. godine”, napisala je Mira uz video zapis koji je načisto rastužio njene partioce.

Gordana Kuić rođena u Beogradu 1942. godine, završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku.

Radila je kao savetnik za engleski jezik u američkoj ambasadi u Beogradu, kao konsultant u AYUSA International u Beogradu, i kao administrator za engleski jezik u istočnoj Evropi i za humanitarnu pomoć bivšim jugoslovenskim republikama u Soroš fondaciji u Njujorku.

Sahrana Gordane Kuić biće 19. januara u 14.30 sati na Novom groblju u Beogradu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar