FALSIFIKATORI ISTORIJE! Kurti daje Vokeru 70.000 evra da objavi LAŽI o montiranom slučaju “Račak”

Finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao „slučaj Račak”, otkrila je da je Vilijam Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/nie-hh/Wikimedia comons/Objektiv /Ilustracija

Priština će izdvojiti 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku iz ugla bivšeg ambasadora OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, izjavio je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, prenosi Periskopi.

On je na sednici “kosovske vlade” rekao da će se objava te knjige finansirati zbog njenog “istorijskog značaja”.

– Ove nedelje se navršavaju 24 godine od masakra u Račku koji je užasnuo i šokirao Kosovo, ali i uzbunio i demokratski svet i međunarodnu diplomatiju. Pred vama je predlog odluke za izdvajanje 70.000 evra za istraživanje, pisanje, uređivanje, prevod i štampanje knjige memoara ambasadora Vilijama Vokera o masakru koji se dogodio 15. januara 1999. godine u selu Račak – rekao je Kurti.

ŠTA JE ISTINA?

Finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao „slučaj Račak”, nakon tvrdnji da je u Račku počinjen zločin protiv čovečnosti, kasnije je otkrila da je Vilijam Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju da je u selu izvršen masakr nad civilima.

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

OCENA VOKERA JE LAŽ

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila – laž.

Kako je rekla, Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja.

Sa druge strane, istakla je ona, Haški tribunal je prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku.

Intervju sa Danicom Marinković o slučaju “Račak” možete pogledati KLIKOM OVDE.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (1)

  1. istina se nemoze sakriti,moze da pise sta hoce . njega ceka mjegov pakao i to vrlo brzo ce voker shvatiti da mu je kraj zbog svih lazi . dolazi djavo po svoje.

    Odgovori

Ostavite komentar