OD PONOĆI: Švedska preuzela PREDSEDAVANJE Savetom Evropske unije

Švedska je od ponoći od Češke preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U programu svoga predsedavanja, pod sloganom “Zelenije, sigurnije i slobodnije”, švedska vlada je odredila četiri prioriteta: bezbednost i jedinstvo, konkurentnost, zelenu i energetsku tranziciju i demokratske vrednosti i vladavinu prava.

Švedska je od ponoći od Češke preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije. Švedska je članica EU od 1995. godine i ovo je treće predsedavanje te zemlje posle 2001. i 2009. godine. Države članice EU smanjuju se svakih šest meseci u predsedanju Savetom EU i za to vreme predsedavaju sastancima na svim nivoima u Savetu, koje je uz Evropski parlament zakonodavno telo EU.

U programu svoga predsedavanja, pod sloganom “Zelenije, sigurnije i slobodnije”, švedska vlada je odredila četiri prioriteta: bezbednost i jedinstvo, konkurentnost, zelenu i energetsku tranziciju i demokratske vrednosti i vladavinu prava.

Posle parlamentarnih izbora u Švedskoj u septembru, Umerena stranka koja pripada desnom centru, formirala je koaliciju sa demohršćanima i liberalima, ali s obzirom na to da nemaju većinu u parlamentu, dogovorile su program s desničarskom i antimigrantskom strankom Švedskih demokrata, koja je ostala van vlade, ali je podržava u parlamentu.

Premijer je postao lider Umerene stranke Ulf Kristerson. U govoru u švedskom parlamentu sredinom decembra, Kristerson je istakao da će rat u Ukrajini u velikoj meri uticati na predsedavanje njegove zemlje EU. Naveo je da su izazovi koje rat donosi EU očuvanje jedinstva u podršci Ukrajini, proširenje privredne, humanitarne i vojne pomoći, pomoć u obnovi zemlje, kao i traženje odgovornosti za rat.

Jedan od ciljeva švedskog predsedavanja je i završetak pregovora o klimatskom paketu “Spremni za 55 odsto”, koji sadrži niz predloga čiji je cilj smanjivanje neto emisije gasova sa efektom staklene bašte u EU za najmanje 55 odsto do 2030.

Češko predsedništvo je u tome bilo vrlo uspešno, zaključivši sve predloge iz paketa koji se odnose na zaštitu klime, a švedskom predsedništvu kao najvažniji zadatak ostaje energetski deo, odnosno dogovor o direktivi o obnovljivim izvorima energije i direktivi o energetskoj efikasnosti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar