Verujemo da ste mnogo puta do sada posegnuli za raznim lekovima i rešenjima protiv prehlade, ne shvatajući da pomoć, zapravo, već imate u frižideru.
Naravno da ne mislimo na ostatke hrane od sinoć, ili neki slatkiš koji čeka da bude smazan. Da li znate kako jogurt utiče na naš organizam?
“Iako nema puno istraživanja koja ukazuju na to da jogurt smanjuje simptome prehlade, prema navodima Mikoja Rubina, potpredsednika istraživanja ishrane u Nacionalnom veću za mlečne proizvode, činjenica je da je jogurt pun probiotika koji mogu da pomognu u jačanju imunog sistema”, kaže dijetetičarka Kristi L. King.
Studije koje su proučavale probiotike su otkrile obećavajuće rezultate u smislu smanjenja trajanja i pojave prehlada. Međutim, posebna korist može da se pripiše samo određenim vrstama probiotika koji ne postoje nužno u redovnim ne-suplementarnim jogurtima, navodi Rubin.
Na primer, konvencionalni jogurt sadrži Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus – dve kulture koje su deo procesa izrade jogurta i kao takve su poznate kao “starter kulture”. ”
Iako su ovo korisne bakterije, to nisu neophodno isti probiotici koji su proučavani u kliničkim ispitivanjima”, navodi Rubin.
“Znamo da je jogurt hranjiv izbor hrane i znamo da su probiotici korisni za zdravlje, tako da njihovo uključivanje u ukupni plan zdrave ishrane ima smisla”, rekao je Rubin. Međutim, on smatra da jogurt ne može posebno da se preporuči za prehladu.
Jogurt sadrži i još jedan pojačivač imuniteta: cink. Istraživanja pokazuju da cink može da smanji trajanje simptoma prehlade, ali količina cinka potrebna za dobrobit organizma je barem 75 miligrama, što je mnogo veća količina od 2 miligrama koliko ima u šolji jogurta.
Osim cinka, prema King, ugljenihidrati u jogurtu pružaju energiju koja je važna kako bi nam pomogla u oporavku od prehlade.
Pored toga, jedno nedavno istraživanje koje je finansiralo Nacionalno veće za mlečne proizvode je otkrilo da su žene, koje su konzumirale jogurt svaki dan devet nedelja uzastopno, imale smanjene simptome upale u krvnim markerima. Ovi nalazi su sugerisali mehanizam pomoću kojeg bi jogurt mogao da bude koristan u borbi protiv simptoma prehlade.
Prema rečima stručnjaka, ne postoji dobar razlog da ne odaberete jogurt kada teško dišete i imate poteškoće sa gutanjem.
“Jogurt je gladak i lako se spušta, pa ako imate upalu grla, ili čak i curenje iz nosa, lakše ćete uneti hranu”, rekao je Rubin.
Jogurt možete da odaberete i zbog njegove umirujuće strukture na nadraženo grlo i zbog prehrambenih atributa, koji uključuju kalcijum i vitamin D, koji mogu da budu zajednički borci protiv prehlade, zajedno sa cinkom i probioticima.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije – Objektiv.rs
NE PRELAZITE SA DIJETE NA DIJETU! Utiče na zdravstveno i emotivno stanje
Komentari (0)