NEMA DOGOVORA: Članice EU nisu postigle saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu

Stalni predstavnik Rusije u UN, Vasilij Nebenzja, rekao je da je ta ideja primer onoga što se naziva „međunarodni poredak zasnovan na pravilima“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: US Marines Photo/Alamy/ Ovsiannikova Yuliia/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je danas da zemlje članice Unije imaju različite stavove povodom predloga Evropske komisije da se osnuje tribunal za navodne ruske ratne zločine u Ukrajini.

Borelj je, na konferenciji nevladinih organizacija u Briselu, rekao da je na sastanku Evropskog saveta u utorak zajedno sa Komisijom izneo taj predlog ministrima za evropske poslove, ali da razgovori o tome nisu dali rezultate, odnosno da nije postignuta saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu, preneo je TAS S.

Prema rečima Borelja, to je interesantna diskusija koja za sada nema konkretan odgovor, odnosno postoji polemika među članicama EU da li postoji potreba za osnivanjem bile koje druge organizacije pored Tribunala.

Evropska komisija predložila je 30. novembra osnivanje fonda koji bi obuhvatio 300 milijardi evra zamrznute imovine ruske centralne banke i 19 milijardi evra zamrznute ruske privatne imovine, koje bi EU uložila radi korišćenja profita kao kompenzacije za Ukrajinu.

Evropska komisija predložila je osnivanje međunarodnog tribunala, uz podršku UN, koji bi procesuirao navodne ruske ratne zločine u Ukrajini.

Stalni predstavnik Rusije u UN, Vasilij Nebenzja, rekao je da je ta ideja primer onoga što se naziva „međunarodni poredak zasnovan na pravilima“.

– Oni sastavljaju ta pravila, zatim ih predstavljaju kao univerzalno priznata i traže pokriće autoriteta UN – kazao je Nebenzja, podseća ruska agencija.

BONUS VIDEO



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar