Koji čajevi su NAJBOLJI za bebe? Pomažu kod mnogih tegoba, ali PAZITE kada ih uvodite

Neki čajevi sadrže višak šećera koji nije dobar za bebu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Bebama mlađim od 6 meseci ne treba davati čaj. Istraživanja su pokazala da čaj bez obzira na tip ili ukus nije zdravo davati tek rođenim bebama. Sve što njoj treba da bude zdrava i da ugasi žeđ je njihova redovna konzumacija majčinog mleka ili formula.

Čak i nakon što vaše dete napuni šest meseci ono ne treba da pije mnogo dodatne tečnosti. Pre uvođenja čaja obavezno se posavetujte sa pedijatrom kako i na koji način da uvedete čaj vašem detetu.

Šta je važno da znate pre nego što prvi put uvedete čaj:

Treba imati na umu da nisu svi biljni čajevi bezbedni za bebe – dok kamilica može da bude blaga i ne izazivaja probleme, druge biljke mogu biti potencijalno štetne. Ukoliko ipak odlučite da dajete čaj bebama preporučuje se da se to učini sat pre ili posle obroka kako ne bi negativno uticao na apsorpciju hranljivih sastojaka.

Neki čajevi sadrže polifenole – jedinjenja koja se vezuju sa gvožđem u crevima vaših beba i pritom smanjuju nivo gvožđa. Vašoj bebi je potreban dovoljan unos gvožđa za zdrav rast i razvoj. Deca koja ne primaju dovoljno gvožđa mogu imati dugoročne probleme u učenju.

Neki čajevi sadrže višak šećera koji vaša beba ne treba da konzumira. Konzumiranje previše slatke hrane i pića može sposobnost organizma vašeg deteta da apsorbuje dovoljnu količinu vitamina i hranljivih materija.

Čajevi koji su se pokazali dobri za bebe su:

čaj od kamilice

čaj od komorača

čaj od šipka

Foto: Shutterstock

Smirujući čaj od kamilice

Može se davati bebama kada imaju grčeve, osip ili prehladu. Blagi čaj od kamilice pokazao se uspešnim pri lečenju probavnih tegoba poput dijareje, zatvora ili pojačane kiseline. Ovaj čaj može da se koristi i za opuštanje i bolji san kod dece

Nuspojave čaja od kamilice se mogu pojaviti, ali najčešće se radi o slabim reakcijama poput osipa, oticanja lica i mučnine. Retka, ali moguća nuspojava je i anafilaktički šok. Ako beba već ima određene alergije, posebno na neke biljke, savetuje se izbegavanje biljnih čajeva.

Čaj od komorača

Komorač kao čaj za novorođenče može biti siguran ako se daje u manjim količinama. Bogat je vitaminom A, C i B. Uticaj čaja od komorača za bebe vidljiv je u smanjivanju pojave prehlada i virusa, međutim on je najpoznatiji po ublažavanju stomačnih tegoba, pa se bebama najčešće daje protiv grčeva, gasova i zatvora. Ukoliko je beba isuviše mala, a mama doji, onda se preporučuje da vi pijete čaj. Kroz majčino mleko se prenose sva blagotvorna svojstva ovog čaja.

Čaj od šipka

Ovaj čaj za bebe može pomoći celokupnom zdravlju dečijeg organizma. Čaj od šipka sadrži vitamine B, C i K, zatim cink i više od 150 antioksidanasa. Ovi spojevi važni su za izbacivanje slobodnih radikala i toksina koji mogu narušiti zdravlje, a posebno imunitet.

Čaj od šipka ne bi se trebao davati deci mlađoj od šest meseci. Njegovo delovanje se najviše oseti kod povraćanja i dijareje. Pozitivno deluje i na disajne probleme i bolesti, ali i generalno jačanje imuniteta.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar