Zbog njih se deca uglavnom RAZBOLE: Tri najčešće greške koje roditelji prave kada je napolju HLADNO

Zbog toga im je imunitet slab

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svaki roditelj želi da mu dete što manje bude prehlađeno. Međutim, u toj želji vrlo često i greške, pa iz najbolje namere čine kontraefekat za zdravlje svojih mališana.

Postoje tri stvari koje većina roditelja rade, a na taj način zapravo slabe imuni sistem deteta. Evo o čemu se radi:

Previše ga oblače

Iako se svi brinu da detetu ne bude hladno, pa da se od toga prehladi, pedijatri objašnjavaju da se tako pravi više štete nego koristi. Pravilo je da je bebama i maloj deci potrebno obući jedan sloj odeće više nego što mi imamo. Kod starije dece ni to nije potrebno, neka se obuku kao i vi.

Prilikom boravka u zatvorenim prostorijama decu ne treba pretoplo oblačiti. Obzirom da su vrlo aktivna, ako su debelo obučena, doći će do pregrevanja i znojenja, a u toj situaciji su deca podlođnija prehladama.

Foto: Shutterstock

Preterana dezinfekcija

Svaki roditelj brine o higijeni deteta, i to je normalno, ali preterivanje i održavanje površina sterilnim može čak i da šteti detetu. Ovakav način održavanja higijene onemogućava detetov imunitet da ojača pa samim tim dete postaje još osetljivije na potencijalne bolesti.

Izbegavate da šetate napolju po hladnom vremenu

Mnogi roditelji smatraju da ako dete provodi što manje vremena napolju po zimskim danima, izbeći će prehlade. Istina je da radite potpuno suprotno. Koliko god napolju da je hladno, postoje višestruki pozitivni efekti na dečiji imunitet.

Svež vazduh će povoljno delovati na detetove disajne puteve i ojačaće otpornost organizma, a samim tim će dete biti i otpornije, a ako dođe do neke prehlade, lakše će je podneti.

Naravno, ako je napolju hladno, dete treba prikladno obući.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar