Krše li se verska prava vernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori?

Amfiholije tvrdi da neko ugrožava budućnost Crne Gore

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Hram Hristovog Vaskrsenja
Foto: Prinscreen/Yutube

 

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore je podržao predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji će se na dnevnom redu skupštine naći u četvrtak. 

Sveštenici i monasi predvođeni mitropolitom Amfilohijem protestovali su  ispred Skupštine Crne Gore pred početak sednice Zakonodavnog odbora, na čijem je dnevnom redu vladin Predlog zakona o veroispovesti. Nakon toga uputili su se ka Hramu Hristovog vaskrsenja gde će biti potpisana Deklaracija jedinstva.

Mitropolit pozvao opozicione i poslanike rimokatoličke i islamske veroispovesti da ne učestvuju u raspravi o Predlogu zakona o veroispovijesti.

Slogan za ovo sabranje Srpske pravoslavne crkve su reči Svetog Petra Cetinjskog: „U imenu Božjem je sud i pravda.“

Aleksandar Raković, istoričar,  smatra da u ovom zakonu postoje sporni članovi koje je usvojila i Venecijanska komisija jer   se ne može nacionalizovati imovina Srpske pravoslavne crkve jednom odlukom. Mora se ući i u administrativno dokazivanje.

”Videćemo koji će mehanizmi za zaštitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj gori biti upotrebljeni, oni će biti pravni, naučni, a osim toga, mislim da će se Đukanović suočiti sa ozbiljnijim fizičkim odgovrima kada je u pitanju zaštita  imovine, ukoliko se drzne da napadne SPC. Crna Gora mora svojim sponzorima da dokazuje da istrebljivanje srpstva iz Crne Gore traje. Verujem da taj njegov izdanak Hrvatske, neće moći da se drži u narednih desetina godina i da će pasti. Tome ne mogu da se odupru samo Srbi u Crnoj gori, već moraju da učestvuju Srbi iz Republike srpske i Srbi iz Srbije. Mogu da ukažu na diskriminaciju Srba u Crnoj Gori na međunarodnim forumima, a postoje mehanizmi da se ojača srpstvo u Crnoj Gori na institucionalne načine.” 

Izvor: 0bjektiv

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar