Koliko je crni luk zdrav i koristan za organizam ne treba ni naglašavati.
A šta tek reći za njegovu upotrebu u kuhinji…
Teško je i zamisliti ukusno jelo bez njega.
I baš zbog toga je veoma važno da li ga pripremate na pravi način.
Naime, nutricionista Mumal Asif otkrio je genijalan trik za njegovo spremanje. On je rekao da samo dva minuta prženja luka uništava brojne zdravstvene prednosti. A najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegova lekovita dejstva.

– Savetujem da sačekate 10 minuta nakon što iseckate luk. Za to vreme stvoriće se maksimalna količina alicina koja će da ostane gotovo netaknuta prilikom prženja – objasnio je Asif.
A osim alicina, luk sadrži i brojne vitamine i minerale koji su neophodni organizmu, kao što su cink, fosfor, magnezijum, folat, tiamin i vitamini C i K.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)