Sprema se HAOS! Ujak kralja Čarlsa III ZLOSTAVLJAO dečaka (11) u dečijem domu: Sada on JAVNO svedoči

Lord Mauntbaten, poznat kao „ujak Diki“ u kraljevskim krugovima, bio je blizak mentor Čarlsu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/JON ROWLEY

Ujak kralja Čarlsa III, lord Luis Mauntbaten, prvi put je javno optužen za zlostavljanje 11-godišnjeg dečaka u dečjem domu 1970-ih.

Lord Mauntbaten, poznat kao „ujak Diki“ u kraljevskim krugovima, bio je blizak mentor Čarlsu sve do njegove smrti od strane IRA-e, koja je detonirala bombu na njegovom brodu, ubivši njega i još trojicu 1979. godine.

Artur Smit, nekadašnji stanovnik ozloglašenog dečijeg doma Kinkor u Belfastu, rešio je da konačno izađe pred sud kako bi javno izneo optužbe protiv uticajnog člana britanske kraljevske porodice o čijem nedoličnom ponašanju se dugo šuškalo.

Kevin Vinters, advokat gospodina Smita, rekao je da se pravni postupak zbog nebrige i kršenja dužnosti vodi protiv brojnih institucija u Severnoj Irskoj, a u središtu slučaja su navodi njihovog klijenta o zlostavljanju od strane pokojnog lorda Luisa Mauntbatena.

On će se na Višem sudu u Belfastu pojaviti sutra, a kralj Čarls III se za sada o ponašanju svog rođaka i mentora nije izjašnjavao.

– Razumljivo je da se mnogi koji su preživeli zlostavljanje izbog očigledne osetljivosti žele da ostanu anonimni. Arturova odluka da otkrije svoj identitet nije olako doneta, ali je veoma značajna – proizilazi iz nezadovoljstva zbog sistemskog državnog prikrivanja zlostavljanja u ovim institucijama – navodi.

Smit tvrdi da ga je preminuli kraljević dva puta zlostavljao kao 11-godišnjaka.

Advokat kaže da on dobro razume da će to biti veoma nepopularan slučaj, samo nekoliko nedelja nakon smrti kraljice Elizabete II, ali da se konačno mora utvrditi odgovornost zlostavljača među kojima je bio i lord Montebaum.

Kuća Kinkora u Belfastu, u blizini zgrade parlamenta Stormont, otvorena je u maju 1958. godine, a zatvorena je u oktobru 1980. nakon skandala o seksualnom zlostavljanju. Istragom je tada otkriveno da je 39 dečaka zlostavljano. T ada su tri muškarca zatvorena zbog zlostavljanja 11 dečaka. Međutim, nije bilo dokaze da su bezbednosne agencije bile saučesnice.

U nedavnom izveštaju Mari Anderson,policijskog ombudsmana za Severnu Irsku, navodi se da su pritužbe nekih bivših stanovnika na neuspeh policije da istraži navode o seksualnom zlostavljanju u Kinkoru „legitimne i opravdane“, a Smitov advokat navodi da je samo „zagrebana površinu onoga što se zaista dogodilo.“

BONUS VIDEO:



Izvor: metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar