NAJTEŽI mesec pred Vučićem: Srbiju u novembru očekuju neviđeni pritisci, ovih PET FRONTOVA su ključni

Našoj zemlji preti se i povlačenjem investicija sa Zapada, zatvaranjem fabrika, kao i blokadom izvoza u evropske države

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: tanjug/AP/ Darko Vojinovic/kossev.info/shutterstock/Printscreen/

Pritisci sa svih strana na Srbiju pojačavaju se u nameri da se slomi nezavisna i slobodarska politika koju predsednik Aleksandar Vučić vodi.

Zbog odluke da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, naša zemlja gurnuta je u ćošak i svakodnevno se suočava sa novim pretnjama zapadnih predstavnika da poklekne i prikloni se antiruskom bloku.

S druge strane, nije prijateljska ni pozicija Rusije, koja preko leđa Srbije pokušava da ratuje sa Zapadom, a „ispod žita” ekonomski sarađuje sa „neprijateljskim evropskim zemljama”.

– Zbog toga će novembar biti najteži mesec za Srbiju. Sa svih strana pokušavaće da je slome, a predsednik Vučić pokušaće da očuva naše državne i nacionalne interese – poručuju sagovornici Objektiva.

TEŠKI RAZGOVORI O „JANAFU”

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je partnerima u Evropskoj uniji koji su doprineli tome da se do 1. decembra odloži donošenje odluke o eventualnom izuzeću Srbije iz osmog paketa sankcija Rusiji, odnosno zabrane uvoza ruske nafte preko Jadranskog naftovoda („Janaf”).

– Nastavićemo razgovore, ali to bi bila pogubna odluka za naše građane i našu privredu, snašli bismo se, bilo bi skuplje, ali ne bi bilo fer, ali kao što sve države grade alternativne pravce, pretpostavljam da moramo da pokušamo da napravimo alternativne pravce za naftu zato što imamo nepouzdanog snabdevača i zemlju koja želi da energetske kapacitete koristi u političke svrhe – navela je premijerka.

Ukoliko ne bude bilo moguće uvoziti naftu preko „Janafa”, to znači da će, pojašnjava premijerka, ubuduće nafta biti skuplja 20 odsto.

PROBLEM SA TABLICAMA

Rok za preregistraciju srpskih tablica koji je dala Priština polako curi. Srpska strana nada se da će rok koji je dat, a to je 1. novembar, moći da se produži kako bi se našlo neko održivo rešenje i izbegla eskalacija.

Srbi sa severa Kosova su 31. jula po- digli barikade kako bi sprečili prištinske vlasti da implementiraju odluku o registarskim oznakama i izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane.

U međuvremenu je postignut dogovor oko ličnih karata, a Beograd traži dalji dogovor. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ukazao je na to da rok za preregistraciju ističe 31. oktobra i da međunarodna zajednica želi da reši problem.

– Ni u čijem interesu nije da situacija eskalira – poručio je Lajčak.

VIZNI REŽIM ZA GRAĐANE SRBIJE

Vizna politika Beograda bila je na meti oštrih kritika na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, a evropska komesarka Ilva Johanson izjavila je da u slučaju neusklađivanja sa Unijom nije isključena suspenzija bezviznog režima za državljane Srbije.

Takođe, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok upozorila je da bi Rusija mogla da pokuša da podeli Zapad koristeći izbeglice i optužila Srbiju da pušta veliki broj migranata bez viza.

– Ovaj rat se ne vodi samo oružjem, već se vodi i energentima, za šta smo našli odgovor. Ali se vodi i širenjem straha i izazivanjem podela, a to je ono što moramo sprečiti – poručila je Berbok.

Jasno je da ove pretnje nemaju veze sa migrantima i da služe kao dodatni pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

ULAZAK LAŽNE DRŽAVE U UN

Naša pozicija po pitanju Kosova i Metohije postaje sve komplikovanija, upozorio je predsednik Vučić.

– Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, „reše problem Kosova” ulaskom tzv. Kosova u UN kako bi oduzeli taj argument Vladimiru Putinu i Rusiji, koji mogu da se koriste tim argumentom – kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da to konkretno znači da se menja arhitektura razgovora i da moramo da razgovaramo i razmišljamo o predlogu Nemačke i Francuske.

– Ne možete da bacite predlog koji dolazi od dve najmoćnije zemlje, ali nisam siguran da možemo da ga prihvatimo – rekao je Vučić.

Inače, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zapretio je da sporazum sa Srbijom mora da bude postignut što pre i da je spreman da se dodatno angažuje kako bi to pitanje bilo rešeno.

– Nemamo mnogo vremena, nisam siguran ni da imamo još dve godine da se dogovorimo sa Srbijom – rekao je Kurti za Dojče vele.

EKONOMSKI PRITISAK

Srbija može da trpi veliku ekonomsku štetu zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji iako je u statusu kandidata za članstvo u EU.

Briselske birokrate nezvanično upozoravaju Srbiju da može da zaboravi na fondove Evropske unije ukoliko se jasno ne svrsta u zapadni front protiv Ruske Federacije.

Našoj zemlji preti se i povlačenjem investicija sa Zapada, zatvaranjem fabrika, kao i blokadom izvoza u evropske države.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 17. OKTOBAR

Foto:Objektiv

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Ne plasim se ja za Vuleta,on ima nadljudske sposobnosti i ovaj put ce napraviti najbolje za nas narod. Juce je malo predahnuo uz podnevno pivo,sad moze u nove radne pobjede!

    Odgovori

Ostavite komentar