EKSKLUZIVNO

Dvostruki oskarovac GILJERMO DEL TORO za OBJEKTIV: “Frankenštajn me je uveo u svet fantastike i horora”

Čuveni reditelj ima preoporuke za čitaoce Objektiva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Filmski naslednik Gabrijela Garsije Markesa, vizionar, majstor filma – samo su neki nadimci koje je legendarni Giljermo del Toro dobio tokom godina. I sasvim zaluženo – iz njegovog “pera” izašli su neki od najlepših kultnih filmova, poput “Panovog lavirinta”, “Helboja” ili “Oblika vode”.

Dvostruki Oskarovac je izdvojio malo vremena za nas, te je u prepisci sa novinarkom portala Objektiv našim čitaocima preporučio svoje omiljene kratke priče, a tom prilikom popričali smo i o Del Torovom omiljenom filmu.

“Najviše volim kratke priče koje su napisali Gi de Mopasan, Anton Čehov, Embrouz Birs. Takođe bih preporučio dela majstora poput Sakija, Oskara Vajlda, Marka Tvena, Artura Makena. Sviđaju mi se i dela Aldžernona Blekvuda, Lorda Dansanija, jezive priče koje je pisao japanski pisac “Lefcadio Hearn”. Naravno, tu su uvek i latinoamerički majstori – Huan Rulfo, iz mog rodnog Meksika, i Horhe Luis Borhes”, rekao je Del Toro za Objektiv.

Znamo da režiser ima veliki broj omiljenih filmova, i da je gotovo nemoguće izabrati samo nekoliko koje bi izdvojio. Zato smo ga pitali koji mu je bio prvi omiljeni film, kao i prva omiljena knjiga (ukoliko ih se seća).

Foto/PrintScreen/Youtube

“Jasno se sećam da mi je prva omiljena knjiga bila “Frankenštajn” Meri Šeli, to delo me je uvelo u svet fantastike i horora. Prvi omiljeni film mi je bio “Stvorenje iz Plave lagune” iz 1954. godine. To ostvarenje me je inspirisalo da stvorim “Oblik vode””, dodao je Del Toro.

Giljermo često ističe da se u filmovima više poistovećivao sa fiktivnim stvorenjima, i da je zato odlučio da u svojim ostvarenjima pokaže njihovu humanost, ali i činjenicu da ljudi mogu da budu prava čudovišta.

Film “Đavolja kičma”, kojim se i proslavio, ispituje šta su zaista duhovi i šta je humanost – sve to ispričano kroz lik dečaka koji je umro zbog oholosti drugih. Del Toro ovde govori o užasima rata viđenim kroz dečije oči, ali i okrutnost onih koji imaju moć.

Foto/Moviestore / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Panov lavirint” je bajka za odrasle koja je uvrštena među 10 najboljih filmova 21. veka. Priča je smeštena u period Španskog građanskog rata i prikazuje avanturu u koju se upušta devojčica Ofelija. Nama se kao gledaocima pruža prilika da izaberemo jedan od dva puta: Da verujemo da su Ofelijine magične avanture plod njene mašte ili da poverujemo da magija postoji. Ovim postupkom del Toro prikazuje kako mi sami biramo svet u kojem želimo da živimo! Ovaj film je režiseru zaradio prvu nominaciju za Oskara.

Del Toro se pokazao i kao odličan kreator blokbastera i filmove “Helboj”, “Blejd 2” i “Bitka za Pacifik” je uzdigao izvan njihovog žanra. Svi ovi naslovi su postali favoriti među publikom, a on ih je iskoristio da pokaže svoju svu svoju kreativnost.

Godine 2015. režirao je film “Grimizni vrh”. Reč je o prelepoj gotičkoj romansi, koju je produkcijski studio insistirao da reklamira kao horor kako bi zaradio više novca i ostvario komercijalni uspeh. Tada je Del Toro doneo odluku koja će mu kasnije doneti Oskara. Odlučio je da više ne pravi kompromise sa kojima se ne slaže. Sa mnogo manjim budžetom, ali po svojim pravilima, snimio je film “Oblik vode”. Ovom prilikom se čak odrekao i svoje plate kako bi više novca uložio u projekat.

Foto/Fox Searchlight / Everett / Profimedia

“Oblik vode” je specifična bajka o nemoj čistačici i morskom čudovištu koji se zaljubljuju. Prikazuje pojedince koji nalaze “zajednički jezik” iako se razlikuju, ali i koliko štete predrasude mogu da učine. Giljermo je ovaj film posvetio svima koji misle da ne pripadaju, svima koji se plaše da iskažu svoju kreativnost i koji vole ovu vrstu umetnosti. Godine 2018. je dobio 13 nominacija za Oskara, a kući je odneo dve Zlatne statue za “Oblik vode” – jedan za najboljeg režisera, a drugi za najbolji film.

Del Toro osim ovih ostvarenja piše romane, serije, crtane filmove, ali i stipendira mlade režisere i pisce. Zaista je jedan od najboljih režisera danjašnice i njegovi filmovi su inspirisali generacije ljudi. Zahvalni smo mu što nas je naučio da je magija svuda oko nas, kao i da odrasli moraju da maštaju. Za kraj vas ostavljamo sa rečima filmskog maga lično:

“Već 25 godina pravim čudne male priče sačinjene od pokreta, boje, svetla i senke. Čudovišta su me spasila i oslobodila, ona su, verujem, sveci zaštitnici naše savršene nesavršenosti.”

Autorka: Nevena Tomašević

Preuzimanje teksta ili delova teksta zabranjeno bez odobrenja redakcije Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar