Hrana će uskoro postati nova KRIZNA BOMBA u Evropi: Fabrike i trgovci prave ogroman problem (FOTO)

Sve je izvesnije da će hrana biti nova krizna bomba u Evropi u najkraćem mogućem roku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

Kriza širom Evrope izazvana ratom na istoku ne jenjava, a u našem komšiluku, čini se, da ovih dana doživljava svoj vrhunac.

Sve je izvesnije da će hrana biti nova krizna bomba u Evropi u najkraćem mogućem roku, a fotografije iz marketa u Hrvatskoj ukazuju na nestašicu koja će praviti velike pobleme.

Naime, Hrvatska Vlada je pre tri dana ograničila cene devet namirnica, među kojima je i šečer, a prve posledice mera se već uveliko osećaju i drmaju tlo regiona.

Građani, u strahu, masovno kupuju suncokretovo ulje, rafovi su ispražnjeni, što na slikama (koje je Objektiv dobio) pokazuje nedostatak ulja na rafovima, fali suncokretovo ulje (na slici je biljno ulje).

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

Vlada u Hrvatskoj jeste ograničila cene za devet životnih namirnica, uključujući šećer, koje sada ne mogu da pređu cenu od 7,99 po kilogramu, kao i suncokretovo ulje, i drastično spuštaju cene na mnoge namirnice, ali su predviđanja da će tek ce da imati problema sa mesom i mlekom.

Kad god država uvede ograničenje cena, uvek dođe do nestašice proizvoda, jer trgovci i fabrike ulja i šećera, a ne individualni proizvođači sirovina, u dogovoru sklone robu da bi kasnije imali alibi da se digne cene tih namirnica.

Dakle, čim država brani kupca i svoje građane ograniačanjem cena, odmah se trgovački lobi sa fabrikama udruže i skloni se roba, što ide isključivo u njihovu korist, ali ne i u korist države i njenih građana.

Vreme je krize koja hara svetom, ali najviše potresa Evropu, a građani u strahu kupuju namirnice u enormnim količinama, čime sebi čine medveđu uslugu.

Medijski nametnuta “nestašica” mleka u Srbiji umalo je uzela maha. Zbog neodgovornih medija, pre svega onih tajkunskih, koji su svakodnevno proteklih dana izveštavali kako mleka u Srbiji nema, mnogi građani su panično počeli da kupuju veće zalihe mleka i umalo izazvali pravu nestašicu.

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče istakao na konferenciji za novinare, Srbija ima sve i nema mesta za strah, o čemu je Objektiv već pisao.

– Nećemo ljude da obmanjujemo, ovo je moj poslednji mandat. Niti mislim koga da obmanjujem niti da prodajem trikove i prevare. Ako kažemo da ima dovoljno šećera, nemojte kupovati po 100 kilograma šećera. Zahvaljujući jednoj grupi ljudi, mi se stalno borimo sada. Imamo isti slučaj sa brašnom, mlekom. Imamo dovoljno mleka, ali ne možemo imati ako vi kupujete enormne količine bez ikakvog razoga – rekao je predsednik i dodao:

– Ja vas molim da verujete svojoj državi, mi od toga ne uziammo pare, nisu nam potrebne, tu smo da radimo i da se borimo za vas. Verujte nam, nema potrebe da širimo paniku i pravimo probleme oko mleka, šećera i brašna. Građani Srbije, nemojte da brinete za hranu, ima svega – istakao je Vučić.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar