Poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju visok pritisak: Kore ovog voća i povrća nikada ne bacajte!

Kora je u većini slučajeva puna vitamina i drugih korisnih sastojaka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada oljuštimo voće ili povrće, uobičajena reakcija je da ostatke odmah bacimo u kantu za smeće.

Međutim, u većini slučajeva na taj način pravimo veliku grešku.

Naime, stručnjaci tvrde da upravo ti delovi sadrže mnoštvo elemenata koju su potrebni našem telu.

To posebno važi za koru crvenog luka, lubenice i pomorandže.

Kora luka sadrži kvercetin, biljni pigment koji može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, ali i sprečavanju začepljenja arterija.

Foto: Shutterstock

Osim toga, kora crvenog luka ima antiinflamatorni efekat.

Koru ovog povrća možete dodati u supu ili čorbu tokom kuvanja, a pre serviranja je izvaditi.

Listovi brokolija se bacaju, iako obiluju vitaminima A i C. Zapravo, cela biljka brokolija je jestiva.

Listovi celera sadrže i do pet puta više kalcijuma i magnezijuma od korena koji konzumiramo.

Takođe sadrže i antioksidante i vitamin C.

Foto: Shutterstock

Kada je reč o voću, skoro uvek bacamo kore pomorandže i dinje, što je, takođe, greška. Kora pomorandže puna je vitamina, vlakana, flavonoida.

Kora dinje i lubenice sadrži citrulin, aminokiselinu koja može poboljšati cirkulaciju u organizmu.

Stabljika biljke skoro uvek završi u kanti za smeće, ali ovaj deo ploda sadrži glutamin, fenolna jedinjenja i antioksidante.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Magazin Novosti

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!