Sigurno vam se desilo da ste spremali neki kolač, a niste imali kuhinjsku vagu i niste znali kako da izmerite želejnu gramažu.
To može da bude veliki problem jer da bi recept uspeo, neophodno je da svi sastojci budu po tačnoj meri.
Međutim, to i nije tako teško kao što se čini – da biste izmerili sve sastojke, potrebna vam je samo jedna kašika. Da, dobro ste čuli.
Radi se o težini u odnosu na zapreminu – kašike, čaše, sudovi i grami. Ovo može biti od koristi mladim domaćicama, koje žele da nauče kako se to kuva “odokativno”.
Brašno:
1 ravna kašika – 8 gr
1 puna kašika – 25 gr
Posuda od 2,5 dcl – 130-150 gr
Griz:
1 ravna kašika – 10 gr
1 puna kašika – 22 gr
Posuda od 2,5 dcl – 170 gr
Riža:
1 puna kašika – 30 gr

Šećer:
1 ravna kašika – 12,5 gr
1 puna kašika – 25 gr
Maslac (u čvrstom stanju):
1 ravna kašika – 12 gr
Biljna mast:
1 ravna kašika čvrste masti – 20 gr
1 ravna kašika rastopljene masti – 14 gr
Mlijeko ili voda:
1 kašika – 17 gr
1 vinska čaša – 100 gr
1 čaša za vodu – 200 gr
Posuda od 2,5 dcl – 250 gr
BONUS VIDEO:
Komentari (0)