NAPAD USTAŠA NA VUČIĆA: Brane mu da ode u Jasenovac jer bi podsetio svet na sve zločine tamo počinjene

Šef srpske države želeo da oda poštu stotinama hiljada pobijenih žrtava u najvećem koncentracionom logoru NDH

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Vlada Sporčić

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti i ustaški režim premijera Andreja Plenkovića zabranili su privatnu posetu Jasenovcu. Ovim sramnim potezom Hrvati su pokazali da žele da spreče predsednika Srbije da oda poštu žrtvama ustaških koljača, kao i da ga spreče da govori istinu o stradanju Srba u Jasenovcu.

Predsednik Vučić je želeo da oda poštu stotinama hiljada pobijenih, preklanih žrtava u Jasenovcu, ali umesto toga usledila je hajka hrvatskih medija, koji od juče ujutru vode kampanju protiv srpskog predsednika, nazivajući Vučića „provokatorom”, a sve pod palicom ustaškog režima Andreja Plenkovića!

Zanimljivo je da sve vesti počinju sa istim naslovom – da je Vučić hteo da izazove haos, što je jasan pokazatelj da su sve vesti puštene iz istog centra i da ih je pustila ustaška obaveštajna služba. Hrvati su ovim pokazali da se plaše jasenovačke tišine i onoga što bi posle toga mogao reći Vučić.

VUČIĆ: NEĆEMO ZABORAVITI…

Predsednik Vučić reagovao je juče objavom na Instagramu na odluku hrvatskih vlasti da mu zabrane posetu logoru Jasenovac. Šef države je objavio fotografiju Jasenovca uz poruku: „Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti!”

USTAŠKE IZMIŠLJOTINE

Inače, u skandalozoj noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske navodi se da poseta Vučića Jasenovcu ne može biti privatna.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izneo je i brutalne laži o tome da „nisu bili obavešteni” o nameri Vučića da poseti Jasenovac. Međutim, hrvatski ministar čak se drznuo da izgovori i da Vučićeva poseta nije „odlazak na more”. On se tu nije zaustavio, pa je izneo još sumanutih laži – da je Vučiću situacija vezana za Jasenovac potrebna radi dodatnih poena povodom formiranja vlade.

Foto: EPA-EFE/Virginia Mayo / POOL

Sutra će uslediti šok i za Srbiju i za region, ali i za sve u EU, kada predsednik Vučić bude izneo neoborive činjenice! Vučić će novim i do sada nepoznatim brutalnim činjenicama zabiti glogov kolac u sve ustaške izmišljotine!

ZASTRAŠUJUĆE I NEČUVENO

Ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se zabranjuje privatna poseta Jasenovcu predsednika Vučića, ne samo da je skandalozno već i zastrašujuće, nečuveno i neverovatno da se dešava nakon Drugog svetskog rata, istakao je juče šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

On je naveo da je Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova juče odbila da primi. Najavio je i da će Vlada Srbije odlučiti i odgovarajućim protivmerama. Selaković je pročitao i notu srpskog ministarstva:

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

– Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je šokirano protivpravnom, antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti. Navodi se da je namera predsednika Vučića bila samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su tokom Drugog svetskog rata ubijene stotine hiljada Srba. Povodom navoda iz hrvatske note da je poseta neprihvatljiva, jer nisu službeno informisani o poseti, MSP Srbije obavestilo je da je predsednik Srbije zainteresovan da učini službenu posetu Spomen-području Jasenovac u bilo kom terminu, u periodu do 17. septembra. Takođe, podseća se da je u prethodnih godinu dana zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske.

U POLAGANJU CVEĆA VIDE HAOS MSP

Srbije je izrazilo očekivanje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsedniku Srbije bude brzo razrešena.

– Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda, u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji – rekao je Selaković.

NAJVEĆI SKANDAL

Zabranu hrvatskih vlasti da predsednik Srbije privatno poseti Jasenovac premijerka Ana Brnabić smatra najvećim skandalom u modernoj istoriji.

– Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja Srba pre svega, jedini logor i za decu, gde je najmanje 20.000 dece pobijeno, i da tom mestu stradanja zabranite posetu predsednika Republike Srbije koji je želeo da ode i položi cveće, da za to kažete da je „pravljenje haosa”, da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego… To je kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu – poručila je Brnabićeva.

Foto: ATAImages

Povodom skandalozne zabrane, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao:

– Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve, nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice EU, ne vole da se podsećaju koliko su dece poklali. Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole. Tako će biti dok sam ja ministar policije ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH – saopštio je Vulin.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Ministar finansija Siniša Mali ističe da je odluka hrvatskih vlasti skandal bez presedana.

– Ne dozvoliti predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja stotina hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma, skandal je bez presedana, za svaku osudu. Hrvatski režim očigledno ne želi da predsednik Srbije ode u Jasenovac, jer bi tako podsetio svet na sve zločine koji su tamo počinjeni. Ali ustaški zločini nikada neće i ne smeju biti zaboravljeni – naveo je Mali.

Foto: Objektiv.rs/Marko Stosic

Član Glavnog odbora SNS Aleksandar Papić reagovao je na skandaloznu odluku hrvatske vlasti da predsedniku Srbije zabrani privatnu posetu Jasenovcu.

– Ustaše mogu zabraniti dolazak Vučiću, ali ga nikada neće moći ućutkati. Za razliku od kukavičke ustaške Hrvatske, našu zemlju vodi hrabar, odlučan i dostojanstven predsednik. Dok je Aleksandra Vučića, biće i istine i sećanja na sve žrtve krvavih ustaških zločinaca – napisao je Papić na Tviteru.

Foto: Objektiv.rs

MODERNA NDH

I član Predsedništva SNS i advokat Vladimir Đukanović oštro je reagovao na odluku Hrvata da zabrane Vučiću posetu Jasenovcu.

– Vučiću Hrvati brane u Jasenovac da dođe. U Drugom svetskom ratu nije bio problem da Vučiće puste u Jasenovac, ali na klanje. Danas predsednik Srbije ne može ni sveću da im zapali. Ne može ni stotinama hiljada drugih Srba koje je NDH pobila u Jasenovcu. Moderna NDH ne dozvoljava – jasan je Đukanović.

Foto: Objektiv.rs

Član Predsedništva SNS Goran Vesić ističe da je zabrana hrvatskih vlasti nastavak politike koju vodi Hrvatska da se minimalizuju monstruozni zločini počinjeni u Jasenovcu.

– Pošto već ne mogu da sakriju da je postojao Jasenovac i da negiraju da su se zločini i genocid dogodili, vlasti iz Zagreba bi da se taj logor zaboravi. Zato je i zabranjeno predsedniku Vučiću da privatno poseti Jasenovac, jer njegova poseta bi podsetila svet šta se tamo dogodilo – naveo je Vesić.

DEMONSTRIRAJU BAHATOST

Predsednik SDSS Milorad Pupovac izjavio je da nije smelo da se dogodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da dođe u posetu Jasenovcu.

– Jasenovac je mesto za iskazivanje pijeteta strašnog zločina i strašnom broju žrtava, gde se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ovo što se dogodilo je posledica nedovoljnog shvatanja o tome šta je Jasenovac, i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve – rekao je Pupovac.

Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Narodni poslanik Rade Basta takođe je prokomentarisao sramotnu odluku Hrvatske.

– Dok je Vučića i jake Srbije koju vodi naš predsednik, neće biti zaboravljene žrtve jasenovačkog genocida, koji je sproveo ustaški režim. Možete zabraniti posetu našem predsedniku, ali istinu ne možete ućutkati. Živela snažna i uspravna Srbija! – izjavio je Basta.

VUČIĆEV ODGOVOR SUTRA U 18 SATI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objaviće sutra u 18 časova svoj odgovor ustaškoj vlasti u Zagrebu, koja mu je juče zabranila odlazak u Jasenovac.

Istovremeno, šef države će odgovoriti i bivšem predsedniku Borisu Tadiću, koji besramno napada našu državu kao krivca za loše odnose sa Hrvatskom?!

Očekuje se da će predsednik danas govoriti i o formiranju nove vlade.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 18. JUL

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar