Hrvatski carinici ODRALI bračni par iz Srbije: Preselo im putovanje, nisu znali da je KAZNA 1.000 evra

Putnici nisu bili upućeni u to koliko pića smeju da prenesu preko granice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ Aleksandra Orlic/ bg

Bračnom paru iz Srbije preselo je putovanje nakon što su im carinici zbog alkoholnih pića koji su nosili sa sobom, jer nisu znali koje količine smeju kod sebe da imaju!

Naime, oni su iz Beograda pošli u Hrvatsku, gde su iz zaustavili hrvatski carinici, ispričali su za Kurir.

– Tokom pasoške kontrole pregledali su nam i auto. Kod sebe smo imali pet boca rakije, i nekoliko boca vina od 0,7 litara. Ipak, nismo znali da toliko ne smemo da nosimo sa sobom, pa su nam carinici napisali drakonsku kaznu od 1.000 evra, zbog čega nam je putovanje preselo – priča M.T. koji je upravljao vozilom, dok mu je supruga bila suvozač.

Naime, to je više od dozvoljenog koliko jedan putnik sme da ima kada putuje iz zemlje koja ne pripada Evropskoj uniji u zemlju koja je članica Evropske unije.

Kako kažu sagovornici, nisu bili upućeni ni u to da ne smeju imati više od dve paklice cigareta po osobi.

Prema zvaničnim informacijama koje su dostupne na sajtu “europa.eu”, ukoliko ulazite u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, robu za sopstvenu upotrebu možete uneti bez plaćanja PDV-a i trošarina unutar ograničenja navedenih u nastavku ako roba nije za preprodaju.

Što se alkoholnih pića tiče, u zemlju koja je članica Evropske unije od alkoholnih pića možete uneti sledeće:

– 4 litre nepenušavog vina

– 16 litara piva

Takođe, može se uneti i jedna litra jakih alkoholnih pića od 22% alkohola ili 1 litru etilnog alkohola s 80 % alkohola ili dve litre pojačanog ili penušavog vina.

Svaki od tih iznosa predstavlja 100% ukupnog iznosa te zadnje dopuštene količine koju možete raspodeliti. Tako na primer možete uneti pola litre jakih alkoholnih pića i 1 litru pojačanog vina – i jedno i drugo predstavljaju polovinu te dopuštene količine, piše na ovom sajtu.

BONUS VIDEO:Izvor: Kurir

Komentari (2)

  1. Pa nemojte mi pricati da ni su znali, pokusali su. I ako putujem u inostranstvo trebam se informisati koliko cega se sme nositi. Poverce i voce isto su zabranjeno uneti u EU.

    Odgovori

Ostavite komentar