Haos na Wikipediji: Misteriozna Kineskinja GODINAMA fabrikovala članke iz ruske istorije

Izmišljala je i priče iz vremena carske dinastije Ćing

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Za razliku od drugih enciklopedija, volonteri-autori Wikipedia članaka ne moraju biti eksperti ili naučnici, iako pojedini sigurno jesu.

A, jedan od njih napravio je pometnju kada je otkriveno da 10 godina unazad objavljuje izmišljene priče o ruskoj istoriji!

Izbrisani falsifikati

Misteriozna Kineskinja, koja se potpisuje pseudonimom “Zhemao”, objavila je više od 200 članaka, ratnih priča, analiza ekonomskih prilika i vešto ih pomešala s istorijskim događajima i ličnostima, prenosi Sixth Tone.

Urednici Wikipedije otkrili su falsifikate i izbrisali ih, uključujući naloge sa kojih je objavljivala članke na onlajn enciklopediji.

Ne samo da se bavila Rusijom, već je pisala izmišljene priče iz vremena dinastija Ćing, koja je ujedno i poslednja kineska carska dinastija.

Foto: True Images / Alamy / Profimedia

Previše detalja

“Karijeru je” započela 2010. objavljujući lažne priče o Hešenu, spornoj ličnosti iz vremena dinastije Ćing, a dve godine kasnije se fokusirala na Rusiju, editujući postojeće članke o caru Aleksandru I Pavloviču.

Potom je redovno fabrikovala tekstove na kineskoj Wikipediji, što je na kraju dovelo do njenog razotkrivanja.

– Unosi na kineskoj Wikipediji bili su detaljniji od engleske, pa čak i ruske verzije. Ubačeni su likovi koji ne postoje nigde u istoriji i pomešani sa stvarnošću – rečeno je.

Javno izvinjenje

Nesvakidašnji događaj podseća da ništa što pročitamo na internetu ne bi trebalo da uzimamo zdravo za gotovo, uključujući stranice Wikipedije.

Pošto je prevara otkrivena, misteriozna Kineskinja je uputila javno izvinjenje. Ona tvrdi da je izmišljala informacije kako bi popunila prvobitno nastale “rupe” u člancima.

– Kao što narod kaže “da biste slagali, morate više lagati”. Oklevala sam da izbrišem stotine hiljada reči koje sam napisala. Teško da mogu nadomestiti štetu koja sam izazvala, pa je zabrana jedina opcija.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar