Kraj 116. dana rata na Istoku: Granatiran Donjeck, predala se grupa ukrajinskih vojnika

I dalje bukti rat na Istoku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Tanjug, Profimedia

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 116. dan.

Borbe u Ukrajini od 24. februara neprestano traju.

22:03 Predala se još jedna grupa ukrajinskih vojnika

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak predaje nove grupe ukrajinskih vojnika u selu Vrubovka, Luganska Narodna Republika, preneo je Sputnjik.

21:00 Ukrajinci granatirali Makejevku u DNR

Oružane snage Ukrajine granatirale su Makejevku u DNR.

Jedna osoba je poginula, još dve su povređene, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

20:00 Nastavljeno granatiranje Donjecka

Ukrajinska vojska nastavlja da granatira Donjeck.

16.12 – Neslaganja u Italiji zbog slanja oružja Ukrajini

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo optužio je danas svoju partiju Pokret pet zvezdica da podriva napore vlade da podrži Ukrajinu i slabi položaj Rima u Evropskoj uniji.

Kako navodi agencija Rojters, unutrašnje partijske svađe stvaraju probleme premijeru Mariju Dragiju jer se u utorak suočava sa važnim glasanjem u parlamentu o Ukrajini, pri čemu neki članovi Pokreta pet zvezdica žele da ograniče Italiju da šalje dalje oružje Kijevu.

Italija, kao i mnoge zemlje EU, šalje oružje Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskog napada.

Di Majo je u izjavi rekao da vlada mora da brani vrednosti demokratije i slobode i dodao da, dok su svi želeli mir, ruski predsednik Vladimir Putin “vodi rat”.

U tom kontekstu, on je rekao da ga lideri stranke pet zvezdica napadaju sa “mržnjom” i prave probleme vladi sa evropskim partnerima.

– Ovo je nezreo stav koji teži stvaranju tenzija i nestabilnosti unutar vlade – dodao je šef italijanske diplomatije.

Pokret pet zvezdica je najveća politička snaga u parlamentu nakon što je osvojila 33 odsto glasova na parlamentarnim izborima 2018. godine, podseća britanska agencija.

15.32 – RMO objavilo snimak lansiranja krstarećih raketa Kalibar

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas snimak lansiranja krstarećih raketa Kalibar sa broda u Crnom moru na objekte ukrajinske vojne infrastrukture.

U okviru specijalne vojne operacije, ruske oružane snage nanele su još jedan udarac visokopreciznim oružjem sa mora na objekte vojne infrastrukture ukrajinske vojske, navodi Ministarstvo u komentaru na video snimak, preneo je TAS S.

Posada fregate Crnomorske flote ispalila je četiri krstareće rakete Kalibar iz Crnog mora na određene kopnene ciljeve, dodalo je Ministarstvo.

15.22 – Granate i jake eksplozije u centru Donjecka

U centru Donjecka ođeknulo je nekoliko eksplozija a zatim su se čula dejstva artiljerije, javlja izveštač ruske agencije RIA Novosti.

Kako je saopštila kancelarija samoproglašene Donjecke Nraodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u 12 časova ispalili osam granata kalibra 122 milimetara na rejon Kujbišev, a 20 minuta kasnije još pet.

Pored toga, danas su granatirana sela Mihailovka, Pantelejmonovka i Ozerjanovka, gde je poginuo jedan civil.

Tokom prethodnog dana u napadima ukrajinskih snaga ukupno je poginulo sedam osoba, a 24 su ranjene, navode izvori DNR.

Ukrajinske snage bezbednosti svakodnevno otvaraju vatru na gradove i sela DNR iz teških artiljerijskih oruđa, minobacača i višecevnih raketnih sistema, navodi RIA Novosti precizirajući da je od 13. juna Donjeck bio izložen granatiranju bez presedana, a najviše su stradali Kijevski, Petrovski, Proletarski i Kujbiševski okrug.

Dan ranije, Oružane snage Ukrajine granatirale su centar grada, uključujući administrativni centar i Donjecki nacionalni tehnički univerzitet.

14.46 – Lavrov: SAD neće uspeti da oduzme glas Rusiji

Sjedinjene Američke Države neće moći da oduzmu Rusiji prava na sopstveni glas u međunarodnim poslovima i da je nateraju da se pridržava pravila koja je izmislio Vašington, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal “Rusija 1”.

Na pitanje šta SAD pokušavaju da postignu slanjem dodatnih pošiljki naoružanja u Ukrajinu, Lavrov je istakao da je Vašington te ciljeve odavno deklarisao, prenosi agencija TAS S.

– Oni ostvaruju ono što su odavno najavili, da Rusija mora da zna svoje mesto, da nema pravo na svoj glas u međunarodnim poslovima, da mora da poštuje pravila koja su izmislile Sjedinjene Države. To je sve. Mislim da dobro razumeju da im to neće uspeti – poručio je Lavrov.

Ranije je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov izjavio da je “pumpanje Kijeva američkim oružjem put ka direktnoj vojnoj konfrontaciji između najvećih nuklearnih sila” i da će imati nepredviđene posledice.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

14.21 Još jedna zemlja zabranjuje emitovanje ruskih medija

Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon o zabrani informativnih programa iz Rusije, izjavila je danas direktorka Saveta za televiziju i radio Lilijana Vicu.

14.20 Građani ogorčeni pojavom Zelenskog na sastanku sa Makronom

Čitaoci lista Figaro bili su ogorčeni ponašanjem i pojavom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na sastanku sa francuskim liderom Emanuelom Makronom.

14.10 Medvedev: Obećanje Evropske komisije Ukrajini je kao izgradnja komunizma

– Situacija povezana sa pojavom svetske sreće u EU podseća me na zaklinjanja koje je Evropska komisija dala u vezi sa kandidaturom Ukrajine za članstvo. Obećali su. Tačno, obećali su. A obećali su samo Malorusiji, čak ne Gruziji (uvredio bih se na njihovom mestu, a da ne govorim o Turskoj). Obećali, ali pod određenim uslovima. Nešto kao, trebalo bi da postanu bolji i čistiji, manje korumpirani, razvijeniji, prosvetljeniji, pametniji. A tetka Ursula je čak rekla da Ukrajinci umiru za članstvo u EU. A dalje je sve kao sa izgradnjom komunizma, jer datum nisu dali – rekao je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

13.55 Zabranjena i ruska muzika

Vrhovna rada Ukrajine zabranila je rusku muziku u ukrajinskim medijima i javnom prostoru. Takođe je zabranjen uvoz i distribucija knjiga i drugih izdavačkih proizvoda iz Rusije i Belorusije.

13.24 U centru Donjecka ponovo se čuje zvižduk granata i jake eksplozije

Kako je saopštilo predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinske snage su u 12.20 ispalile su pet granata kalibra 122 mm na Kujbiševski okrug Donjecka, javlja Sputnjik.

11.55 U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 470 projektila iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“, tenka i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su rejoni 10 naselja DNR. U granatiranju je poginulo pet civila, a 24 je ranjeno, od kojih je dvoje dece. Oštećeno je 36 stambenih zgrada i 19 civilnih objekata. Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništena su tri višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, jedna bespilotna letelica „Furija“, dva oklopna vozila i više od 30 pripadnika ukrajinskih snaga. Takođe su uništena četiri neprijateljska vatrena položaja u Avdejevki i Orlovki.

Tokom borbi ranjeno je 16 pripadnika snaga Donjecke Narodne Republike.

10.04 Ukrajinske snage ispalile 20 granata na teritoriju DNR

Ukrajinske oružane snage ispalile su 20 granata kalibra 152 milimetara na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za koordinaciju prekida vatre (ZČC).

Prema podacima misije, 14 granata je ispaljeno na naselje Pantelejmonovka i šest granata na Mihajlovku, preneo je TASS.

09.55 Hersonska tehnički spremna za pokretanje železničke putničke veze sa Krimom

– Tehničko stanje železničkih šina je provereno i one su spremne za prolazak vozova – saopštio je načelnik vojno-civilne administracije ovog regiona Vladimir Saljdo, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sada se radi na uspostavljanju železničke veze sa poluostrvom, koja je prekinuta 2014. godine.

09.30 NATO: Sukob u Ukrajini mogao bi trajati godinama

Verovatnoća da ukrajinske trupe potisnu ruske snage iz Donbasa će porasti sa isporučenim savremenim naoružanjem, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i dodao da bi sukob mogao da traje godinama.

– NATO će nastaviti da podržava Ukrajinu u njenoj samoodbrani, ali (Alijansa) nije deo sukoba – rekao je on.

Stoltenberg je ponovo naglasio da blok ne namerava da šalje svoje trupe u Ukrajinu.

08.10 Kadirov: Postoje veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini

– Plaćenici retko objavljuju video snimke svojih neuspeha. Zapravo, gubici stranaca (koji se bore na strani Ukrajine protiv Oružanih snaga Rusije) su veliki, a preživeli sve više razmišljaju o tome da odustanu od ovog besmislenog posla i pobegnu što dalje od Ukrajine – napisao Kadirov je na svom Telegramu.

07.20 Lideri Azova koji se predali u Marijupolju prebačeni u Rusiju

Lideri puka Azov, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju radi istrage, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na neimenovani izvor iz policije.

07.00 Uhvaćen jedan od komandanata “Ajdara”

Jedan od komandanata ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Ajdar“ uhvaćen je prilikom zauzimanja sela Metelkino u predgrađu Severodonjecka, rekao je za RIA Novosti izvor u agencijama za sprovođenje zakona.

Prema njegovim rečima, tokom čišćenja sela predalo se nekoliko ukrajinskih militanata, među kojima i jedan od komandanata Ajdara.

– Trenutno se utvrđuje koliko je visoko rangiran – rekao je izvor.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar