Svi su ga hteli u garaži: Kultni model Audija slavi 50. rođendan (VIDEO)

Uživao je veliku popularnost i na našim prostorima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Motosport divizija kompanije BMW nije jedina koja slavi 50. rođendan.

Značajan jubilej obeležava i kultni Audi 80, čija je prva verzija (B1) lansirana uoči letnjih Olimpijskih igara 1972. godine.

Brojne inovacije

Pomenuti model uživao je veliku popularnost na našim prostorima. Doživeo je četiri generacije, a prestao da se proizvodi 1996, pošto je zablistao njegov naslednik – Audi A4.

Ako govorimo o istoriji nemačkog brenda, Audi 80 se ističe kao pionir u inovacijama, ali i po broju prodatih primeraka.

Doneo je na tržište TDI četvorocilindraš, turbo petocilindraš, transmisiju s dvostrukim kvačilom, Quattro sistem (pogon na svim točkovima) i druge novitete.

Velika čast

Prvi Audi 80 sa dvoja vrata predstavljao je pravi kompakt, uz međuosovinsko rastojanje od 2,47 metara. Ukupna dužina vozila bila je 4,18 metara.

Krasila ga je mala potrošnja i odlične upravljačke sposobnosti, pa je 1973. proglašen najboljim automobilom u Evropi (European Car of the Year).

U narednom prilogu, videćete testiranje kočionog sistema B1 na klizavom kolovozu:

Komercijalni uspeh

Audi 80 ostaje upamćen kao komercijalni hit na Starom kontinentu i u Americi, gde se prodavao pod oznakom Fox, prenosi Motor1.

Prvi je dostigao milionsku prodaju, a zajedno s naslednicima (pet generacija Audi A4) upisuje 12,5 miliona proizvedenih primeraka.

U prvoj generaciji, ponudio je verzije sa dvoja i četvoro vrata, uz agregate 1.3-litara (55 KS) i 1.5-litara (75 i 85 KS).

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar