Iako to zvuči nelogično i čudno, najbrži način da dobijete kockice leda je da zamrznete toplu vodu.
Da, dobro ste pročitali!
To je takozvani Mpemba efekat koji je nazvan po tanzanijskom studentu Erastu Mpembi koji je 1963. godine primetio da se topli sladoled zaleđivao brže od hladnog.
Nauka još nema pravo objašnjenje za ovaj fenomen. Zanimljivo je da se i naučna zajednica polarizovala – jedni su ubeđeni da ovaj efekat stvaran, dok drugi tvrde da je on samo fikcija, bez dovoljnih dokaza za svoje postojanje…
Svojevremno je čak raspisan i svetski konkurs čiji jedini zadatak je bilo objašnjenje Mpemba efekta. Pristiglo je više od 22.000 radova, ali niko nije dao dovoljno ubedljivo objašnjenje da bi bio proglašen za pobednika.

Ono što je činjenica je da će se u većini slučajeva topla voda zaista brže zalediti od hladne.
Pa, ako vam je baš važno da malo brže dobijete kockice leda, isprobajte ovaj princip u praksi.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)