Ekonomski analitičar Damir Novotni komentarisao je neke od najvažnijih ekonomskih događaja nedelje u Hrvatskoj, rekavši kako je ona u problemima, a kasnije napomenuvši kako Srbija zbog modernizacije mlinske industrije nema razloga za strah.
Iako je Hrvatska uredbom vlade na dve nedelje izbegla povećanje cena goriva, embargo na rusku naftu i otvaranje kineske privrede govori kako je reč o samo kratkotrajnom predahu. Naime, visoke cene energije, namirnica i goriva povećavaju troškove hotelijera i vlasnika restorana i prisiljavaju ih da podižu cene te se mnogi boje kako će poskupljenja mnoge turiste s njima značajnih emitivnih tržišta prisiliti da ostanu kod kuće. Posebno ih zabrinjava činjenica što veliki broj turista iz srednje i severne Evrope u Hrvatsku dolazi automobilima. Kako su cene u tim zemljama već došle do 2,5 eura po litri, a ne izgleda kako će tako uskoro početi da se spuštaju prema dole, postoji strah da će mnogi turisti ostati u vlastitim zemljama.
Novotni objašnjava kako nema sumnje da bi visoke cene goriva mogle uticati na hrvatsku sezonu:
– Već sada postoji strah da će se zbog visokih cena goriva smanjiti interes za Hrvatsku od strane turista koji dolaze iz severne Evrope – objašnjava Novotni.
– Imamo sreće što kod nas na godišnji odmor uglavnom dolaze turisti iz našeg okruženja, Slovenci, Austrijanci, Talijani, Bavarci. U posljednje vreme vidimo dosta i Čeha, Poljaka, Slovaka i Mađare, ali oni dolaze vozovima i na njih toliko ne utiču visoke cene goriva – kaže stručnjak.
Novotni kaže kako je mnogo ozbiljnije pitanje zašto uopšte Hrvatska mora da strahuje od dobre sezone, dok zemlje u okruženju poput Grčke, Austrije i Italije stalno smanjuju učešće turizma u BDP-u.
– Možemo se nadati da će sve ove silne krize delovati na to da se povećaju prerađivački kapaciteti u Hrvatskoj, a ne da piletinu kao što je do sada bio slučaj uvozimo iz Brazila – kaže.
Setva pšenice u velikim problemima
Dok u Ukrajini na isporuku čekaju milioni tona pšenice, na drugom kraju sveta američki farmeri imaju drugih problema. Naime, Sjedinjene Države su četvrti najveći svetski izvoznik pšenice, a problemi pogađaju proizvodnju u vreme kada svet sebi ne može priuštiti gubitak više zaliha žitarica usred globalne krize hrane. U jednom delu države je suša, u drugom poplave. Farmeri iz Kolorada i Kanzasa koji su ove godine zasadili više pšenice, pitaju se što će biti s njihovim plodom.
– Prema svemu onome što sada znamo, možemo očekivati rast cena pšenice i shodno tome više cene hleba i pekarskih proizvoda – kaže Novotni.
Objašnjava kako se Hrvatska ne treba plašiti nedostatka pšenice, jer je proizvedemo i dva puta više nego što je moguće potrošiti, ali kako postoji jedan drugi problem o kojem se malo govori.
– Nažalost, pšenica koju mi proizvodimo nije dovoljno dobra za pekarsku industriju. Pekari traže pšenicu s više glutena koje mi imamo samo 10 posto. Takođe nemamo ni tvrde pšenice od koje se proizvodi testenina – kaže.
Još veći problem je, smatra stručnjak, što Hrvtaska nema svojih mlinova te ne može preraditi svoju pšenicu i naglasio da su se u Srbiji dogodile značajne promene.
– Naši mlinovi su stari i nisu u dobrom stanju. Nikad nismo napravili nove, modernije mlinove za proizvodnju onih tipova brašna koje traže savremeni pekari. Za razliku od Hrvatske, u Srbiji su se u međuvremenu dogodile značajne promene. Poput nas oni su veliki proizvođači pšenice, ali su za razliku od nas počeli razvijati i modernizovati svoju mlinarsku industriju. U Vojvodini su izgradili nove moderne mlinove i njihovi pekari sad koriste njihovo brašno, za razliku od naših koji koriste ili brašno iz uvoza ili se uvozi duboko zamrznuti hleb čija se termička obrada ovde samo završava. Veliki zadatak ekonomske politike je potaknuti prerađivačku industriju u celini, a onda i mlinarsku industriju da se transformiše prema proizvodima visoke dodane vrednosti koje traže pekari – zaključuje Novotni.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)