Da li postižete nešto ili uzalud pokušavate? Može li MAČKA da nauči trikove i jednostavne komande kao pas

Potreban joj je veći podsticaj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Dovoljno uporni i strpljivi vlasnici mogu da nauče svog psa različitim trikovima. Kuca može da nauči da sedne, dođe, ode ili donese neki predmet na komandu.

Opšte je poznato da su mačke nešto tvrdoglavije i samostalnije od pasa, pa ljudi mahom misle da one ne mogu da se nauče stvarima kojima može pas.

Naravno, razlozi su njihova svojeglavost i samodovoljnost, a nikako slabiji intelekt od psećeg.

Mačke su zapravo izrazito inteligentna i radoznala bića, ali je istina da za njihovo dresiranje, koje i te kako može da bude uspešno, treba izdvojiti nešto više vremena.

Pored toga, neophodno je naoružati se strpljenjem i, naravno, grickalicama, jer bez adekvatne nagrade, mački neće padati na pamet da vas posluša.

Na početku učenja, neophodno je izgraditi rutinu koja će se poštovati. Macu uvek učite trikovima na istom mestu u približno isto vreme, bez ometanja, glasnih zvukova, pokreta, bilo čega što bi moglo da odvrati njenu pažnju.

Foto: Shutterstock

Iako možete da dresirate mačke svih uzrasta, mačići će učiti nešto sporije jer su po prirodi radoznaliji, pa je dovoljan i najmanji stimulans iz okoline da im odvrati pažnju. Tek negde oko prve godine starosti, njihova pažnja će postati jača.

Kada vaša ljubimica savlada određeni trik ili ponašanje, dozovite je po imenu i pokušajte da povežete svoju komandu sa određenim pokretom, koji će vašoj maci biti signal šta treba da uradi. Na primer, ispružite dlan kada želite da vam da šapu, a ako maca uspešno obavi zadatak, dajte joj poslasticu.

Macu možete naučiti brojnim trikovima; da vam da šapu, sedne, legne, ispruži se, vrti u krug, kotrlja se…

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, zoocity.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar