Evropa menja pravila od 6. jula: Ovi sistemi biće OBAVEZNI u svim novim automobilima

Među najkontroverznijim novitetima je ISA sistem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Peter H

Od 6. jula, novi automobili, kamioni i autobusi u Evropskoj uniji moraće da imaju niz obaveznih sistema. Cilj usvojenih propisa jeste da vozila učine sigurnijim.

Ova godina označava početak prelaznog perioda u kojem će ranije predstavljeni modeli imati mogućnost adaptacije, dok će od 2024. sva nova vozila biti opremljena modernim tehnologijama.

ISA sistem

Među najkontroverznijim novitetima je ISA sistem (Intelligent Speed ​​Assistant) koji upozorava vozača na najveću dozvoljenu brzinu.

Dizajniran je da prati znakove na putu ili navigaciju, i automatski smanjuje snagu motora. Dopuštao bi preticanje, a isključivao bi se pošto vozač snažno pritisne papučicu gasa.

Iako se sistem može deaktivirati u meniju svakog vozila, on će ponovo biti aktivan pošto startujete mašinu.

Ostaje da vidimo kako će funkcionisati u praksi, a posebno je izazovan deo o dopuštanju i prepoznavanju preticanja.

Foto: Pixabay / Davgood Kirshot

Crne kutije

Automobili dobijaju crne kutije (zvanično EDR) koje već postoje u određenim modelima, a čuvaju podatke nekoliko sekundi pre nesreće.

Beleže se informacije o brzini, položaju volana, da li su svetla bila uključena…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovim podacima za sada mogu da pristupe samo državni organi i proizvođači, a nisu dostupni osiguravajućim kompanijama.

Mnogi nezavisni stručnjaci kritikuju postavljanje crnih kutija, jer smatraju da je auto-industrija lobirala za njih zbog ličnih interesa.

Sofisticirani sistemi

Svi automobili od 6. jula dobijaju zadnje kamere, automatsko kočenje u slučaju nužde, parking senzore, sisteme koji upozoravaju na umor ili kada napustite svoju traku, a najavljena je i ugradnja uređaja Alcolock.

On se odnosi na vozače koji su više puta uhvaćeni u alkoholisanom stanju, ili su izazvali nesreće. Alcolock ne bi dozvolio da pokrenu mašinu ukoliko su pod dejstvom alkohola.

Na kraju, kamioni, autobusi i kombiji moraju biti opremljeni kontrolom pritiska u pneumaticima. Podsećamo, automobili imaju tu funkciju od 2014.


BONUS VIDEO:



Izvor: Revija HAK

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar