Bez njega nema dobrog jela, ali lekari upozoravaju da ove tri grupe ljudi NE SMEJU da jedu crni luk!

U pojedinim slučajevima crni luk može da pogorša simptome određenih bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: GWI/Juliette Spears / Garden world images / Profimedia

Teško je na jednom mestu nabrojati sva korisna svojstva crnog luka.

Dovoljno je reći de je bez njega teško zamisliti domaću kuhinja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, crni luk je bez premca i kada je zdravlje u pitanju.

Sadrži vitamine i minerale i moćno je sredstvo u borbi protiv virusa. Međutim, i pored svih ovih prednosti, luk nekim ljudima može ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje.

Ova namirnica je niskokalorična (100 grama sadrži samo 40 kalorija), što je čini idealnom za sve one koji žele da doteraju figuru. Izuzetno je bogata vitaminima B i askorbinskom kiselinom.

Foto: Slawomir Gawryluk / Alamy / Alamy / Profimedia

Takođe, luk sadrži puno fitoncida, aktivnih supstanci koje sprečavaju aktivan rast bakterija i virusa. Ovo povrće normalizuje rad digestivnog trakta, blagi je diuretik i eliminiše toksine. Crni luk je važan za stvaranje krvi – primer, sadrži kobalt, koji je uključen u vitamin B12, a koji je je zaslužan za stvaranje eritrocita, preradu holesterola i vitamina D.

Luk ima puno silicijuma, koji je neophodan za krvne sudove, kosti, zdravlje kose.

Ipak ova ultrazdrava namirnica može i da našteti zdravlju.

Ovo super zdravo povrće takođe ima kontraindikacije. Po rečima lekara, nikako se ne preporučuje osobama kojima je dijagnostikovan pankreatitis, gastritis ili peptičnki ulkus želuca (čir).

Foto: Credit line: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

U tim slučajevima se potpuno isključuje svež luk jer povećava kiselost u želucu.

S druge strane, ako se prodinsta ili kuva, onda je dozvoljen jer ne pogoršava ove probleme.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!