Pazite šta pišete drugim ljudima! Viber zabranjuje govor mržnje – BRISAĆE svima poruke

Najviše koristi od Kodeksa ponašanja EU imaće Viberovi Kanali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Viber

Viber aplikacija, tačnije kompanija Rakuten Viber, potpisala je Kodeks ponašanja Evropske unije posvećen borbi protiv (onlajn) govora mržnje i njegovom sprečavanju.

To znači da će Viber sarađivati s evropskim komesarom za pravosuđe, potrošače i jednakost polova, kao i sa nevladinim organizacijama na praćenju, analiziranju i brisanju govora mržnje sa svoje platforme.

Poseban obrazac

Viber će primeniti potrebna rešenja koja će pomoći nevladinim organizacijama da prijave komentare koji predstavljaju govor mržnje.

– U okviru platforme, postojaće poseban obrazac namenjen nevladinim organizacijama i vlastima kako bi se ceo proces olakšao i kako bi Viber mogao momentalno da reaguje i najbrže moguće ukloni uvredljiv sadržaj – objašnjeno je.

Najviše koristi od Kodeksa ponašanja imaće Viberovi Kanali.

Kako sistem funkcioniše?

Podsećamo, ljudi širom sveta mogu da se prijave na Viberove Kanale kako bi dobijali najnovije vesti, učestvovali u anketama i kvizovima i imali pristup ekskluzivnom sadržaju.

Kanali mogu da postanu i javni forum za razgovore, a Kodeksom ponašanja ustanoviće se adekvatne mere kako bi se nadzirao sadržaj.

– Ako je poslat sadržaj koji je prepoznat kao govor mržnje, nevladine organizacije ili drugi korisnici tu poruku mogu posebno da obeleže, posle čega će reagovati Viberov tim za moderaciju – saopštava kompanija.

Foto: Thiago Prudencio / Zuma Press / Profimedia

Pozitivne promene

U poslednjem krugu evaluacije Kodeksa ponašanja, u 81% slučajeva sporne poruke pregledane su u roku od 24 sata i preduzeta je konkretna akcija, tamo gde je bilo neophodno.

I Viber namerava da prijavljeni govor mržnje izbriše u roku od 24 sata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kompanija navodi da je Kodeks ponašanja EU doneo pozitivne promene mnogim onlajn platformama.

– Brojne su opcije koje na našoj platformi pospešuju privatnost komunikacije: enkripcija sa kraja na kraj, poruke koje nestaju, skriveni četovi… Sada, i u tipu otvorene komunikacije kakvi su Viberovi Kanali – naši korisnici bezbrižno mogu da se uključe u diskusiju znajući da vodimo računa o njima – ističe kompanija.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar