Svi ih imamo, a ne znamo koliko su ŠTETNE: Na šta treba da obratite pažnju ako koristite SLUŠALICE?

Vodite računa da jačina zvuka ne bude prevelika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Danas gotovo svi imamo svoj par slušalica za telefon preko kojih slušamo muziku, ali i razgovaramo.

Međutim, retko ko zna da one mogu biti loše po zdravlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istraživanja su pokazala da su ovakve slušalice uzrok slabljena sluha kod dece i tinejdžera. Do slabljena sluha dolazi usled oštećenja sitih dlačica u ušima koje se zovu kohlea, a koje su zadužene da zvuk nežno i sigurno dođe do našeg mozga.

Takođe, direktan zvuk koji se emituje putem slušalica može da dovede do oštećenja bubne opne. Ako zvuk podesite na jačinu od 75 odsto, posle dužeg perioda vaš sluh će najverovatnije biti oštećen.

Postoje slučajevi gde su ljudi imali problem sa začepljenjem u ušima i infekcijama. Mnogi doktori smatraju da do većeg nakupljanja voska u ušima, zakrčenja i bolesti ušiju dolazi upravo zbog korišćenja slušalica.

Na šta treba da pazite?

Ako čujete zujanje u ušima ili neke prigušene zvukove, postoji mogućnost da ste već delom oštetili sluh.

Foto: Shutterstock

U tom slučaju potrebno je da posetite doktora kako biste sprečili dalje oštećenje sluha. Lekara treba da posetite i u slučaju da je došlo do zalepljenja ušnog kanala i preteranog nakupljanja cerumena.

Slušalice neće biti opasne po vas ako poštujete određena pravila. Ono što važi za sve vrste slušalica jeste da pazite na jačinu zvuka. Držite ga uvek ispod 60 odsto i pravite pauzu najmanje svakih sat vremena.

Ne bi trebalo ni jednu vrstu slušalica da držite na ušima duže od 60 minuta. Kad su u pitanju slušalice, važno je da pazite i na higijenu. Nije preporučljivo da slušalice delite sa drugima, jer na taj način možete da prenesete bakterije i infekcije. Takođe, preporučuje se da ih čistite redovno – koristite vatu natopljenu sa malo alkohola ili nekog sredstva za dezinfekciju.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, lifepressmagazin.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar