Emir Kusturica OTVORIO međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf: Izvedena PLESNA tačka

Pred ispunjenom bioskopskom dvoranom na Mećavniku plesnu tačku je izvelo Savremeno pozorište studenata Akademije umetnosti iz Beograda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf otvoren je na Mećavniku obraćanjem njegovog osnivača Emira Kusturice i programom posvećenom italijanskom reditelju Pjer Paolu Pazoliniju.

Na svečanosti u Drvengradu prikazan je kratki Pazolinijev film “Šta su to oblaci?” iz čije replike “Razdiruća i čudesna lepota stvaranja” je izveden i slogan 15. Kustendorfa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prikazan je i kolaž sačinjen od filmova kontroverznog italijanskog reditelja, čija će stogodišnjica rođenja biti obeležena i retrospektivnom njegovih filmova na Kustendorfu, koji traje do 10. maja.

Pred ispunjenom bioskopskom dvoranom na Mećavniku plesnu tačku je izvelo Savremeno pozorište studenata Akademije umetnosti iz Beograda.

Prisutnima su predstavljeni članovi festivalskog žirija egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicistkinja filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Žiri će odlučivati o dobitnicima Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta, za koje se bori 15 filmova mladih autora u takmičarskom programu festivala.

Potom je prikazan film “Perje” mladog egipatskog reditelja Omara El Zohairija, ranije nagrađenog takmičara Kustendorfa, koji je u obraćanju prisutnima rekao da oseća da je blizak Kusturičinim filmovima, a da je filmskoj školi u Egiptu Pazolini bio deo časova.

– Dobro došli u slobodne srpske planine – počeo je Kusturica svoj pozdravni govor.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar