Otrovni lepotan: Ljiljan je veoma OPASAN za mačke, evo šta treba da uradite ako dođe do TROVANJA ljubimca

Nikako nemojte ljiljane da držite u vazi za cveće jer se mačka može lako popeti i doći u kontakt s ovom biljkom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ljiljan je prelepa biljka koja može da posluži kao odlična dekoracija za dom, ali bi ipak trebalo da ga izbegavate ako imate mačku kao kućnog ljubimca.

Otkriveno je da ova vrsta cveta može da bude veoma opasna po mačke, pa čak i fatalna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da li je svaki ljiljan otovan za mačke?

Od svijih predivnih latica, pa sve do lista i same stabiljke, svaki deo ljiljana je otrovan za mačke. Konzumiranje ljiljana često vodi do otkazivanje bubrega, i u težim slučajevima do smrti. Do toga dolazi jer toksini ove biljke oštećuju bubrežni tubularni epitel, što dovodi do prekida rada bubrega kod mačaka.

Najopasnija vrsta cveća iz porodice ljiljana su “pravi ljiljani”, od kojih je najproblematičniji Lilium longiflorum. Ljiljani iz ove grupe se mogu naći u buketima i brojnim cvetnim baštama. Ako imate radoznalu macu, i ona odluči da gricne prelepi ljiljan, ili čak samo proba vodu iz vaze sa ljiljanom, može doći do ozbiljnih problema sa bubrezima.

Simptomi trovanja ljiljanom kod mačaka

Često se dešava da mačke prve simptome osete tek nakon 24 sata. Do tada se može desiti da su bubrezi već ozbiljno oštećeni. Ako zasigurno znate, ili bar slutite da je vaša mačka došla u kontakt sa bilo kojim delom ljiljana, ili čak vodom ili polenom, obavezno reagujte istog momenta.

Ovo su najčešći simptomi trovanja ovom biljkom kod mačaka:

1. Povraćanje

2. Pojačano lučenje pljuvačke

3. Gubitak apetita

Foto: Shutterstock

4. Uvećana ili umanjena žeđ

5. Letargija

6. Bol u abdomenu

Šta da radite u slučaju da dođe do trovanja?

Najpre treba raditi na preventivi, a najbolja preventivna mera je da držite ljiljane što dalje od kuće. Nevažno da li ih držite u buketu ili gajite u saksiji, svi ljiljani su lako dostupni mački, jer ona je majstor penjanja.

Imate mačke koje žive napolju? One lako mogu pronaći sve ljiljane u vašoj cvetnoj baštici. Postoji mogućnost da će poželiti da gricnu ove vaše ukrase dvorišta, pa ne bi bilo loše da postavite neki vid ograde.

Ukoliko je već došlo do kontakta sa biljkom, ili slutite da je do toga došlo, odmah treba pozvati hitnu veterinarsku službu. Što pre maca primi terapiju, veće su joj šanse za život. To svakako zavisi i od generalnog stanja, odnosno zdravlja, starosti i veličine mačke. Mačići su svakako najosetljivija grupa i treba ih dodatno paziti.

Zaključak je jednostavan: Ukoliko slutite da je vaša ljubimica došla u kontakt ljiljanom posredno ili neposredno, reagujte što pre. Nemojte čekati da budte sigurni u taj kontakt, pa da stanje mačke postane kritično.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, apetit.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar