Moderan i nesvakidašnji enterijer: Crtanje MURALA od svakog zida pravi UMETNIČKO delo

Lakše je nego što mislite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Zidove brojnih građevina koje vidite dok šetate po evropskim gradovima, krase murali različitog kolorita i različitih tema.

Za tako velike projekte, potrebno je posedovati veštinu i višegodišnju praksu, ali za stvaranje malih umetiničkih dela u sopstvenom domu, potrebni su vam samo ideja, boje i vreme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tobi Luis, viši brend menadžerom u kompaniji “Valspar Paint”, objasnio je, korak po korak, kako da iscrtate savršen mural sa bilo kojom temom u svojoj sobi. Ovim postupkom ne samo da stvarate nešto lepo, već osvežavate svaki prostor i dajete mu jedinstvenu dimenziju koju nećete sresti nigde drugde.

Ispoljite svoju kreativnost na najbolji mogući način u bilo kojoj prostoriji u svom stanu.

– Veliki, šareni mural je odličan način da napravite jedinstven i upečatljiv prostor u vašem domu, a to ne mora biti ograničeno na dečije  sobe – rekao je Tobi za Metro.co.uk.

On naglašava da uopšte ne morate da budete vešt umetnik, već da jednostavno planirajte unapred i pripremite se za rad kako treba. Za inspiraciju pregledajte Pinterest,Instagram i druge sajtove i profile na društvenim mrežama sa umetničkim sadržajem.

Mogućnosti su ovde zaista beskrajne. Možete da se odlučite za smele geometrijske dizajne, floralne motive, a ako ste dovoljno vešti i za prelepe pejzaže koji će oduzimati dah.

Foto: Shutterstock

– U zavisnosti od toga koliko je detaljan vaš dizajn, dobra je ideja da ga u početku skicirate na komadu papira. Ovo je takođe dobar trenutak da isplanirate koje boje ćete koristiti. Gotovo da možete zamisliti ovaj projekat kao džinovsku bojanku – savetuje Tobi.

Pre nego što počnete sa radom, treba da zaštitite nameštaj i pod kako ne biste napravili preveliki nered.

– Sledeći korak u stvaranju murala je prajmerisanje i priprema vašeg zida, jer želite da zid bude što glatkiji i, samim tim, bolje platno. Brušenje ili šmirglanje pomažu da se vaši zidovi izglade, što je preduslov za postojanost boje. Takođe, ovako ćete smanjiti mogućnost da se bilo kakve nesavršenosti vide kroz boju – naglašava Tobi.

– Omotajte šmirglu granulacije 80 oko tvrdog predmeta koji može da vam stane u ruku i pređite preko zida kako biste uklonili i izgladili izbočine, mrlje i rupice. Brusite kružnim pokretima kako ne biste ništa preskočili. Takođe ćete morati da obrusite svoje zidove ako su sjajni i sjajni da biste uklonili premaz – inače se boja neće dobro prijanjati -objasnio je.

Neophodno je i da zidovi budu čisti.

Foto: Shutterstock

– Koristite šećerni sapun klako biste uklonili prljavštinu, masnoću i prašinu. Uzmite veliki sunđer i obrišite zidove kako bi bili potpuno čisti, pa sačekajte da se osuše – obajsnio je Tobi.

Da biste bili sigurni da će rezultat biti kao očekivan, savetuje se da prvo premažete osnovni premaz i da pre crtanja skice i nastavka farbanja sačekate da se premaz dobro osuši. Kada se osuši, nacrtajte skicu, pažljivo i strpljivo, kako biste je preneli onako kako želite. Tobi savetuje da za to koristite osnovnu olovku.

Tobi daje prednost apstraktnim muralima, geometrijskim motivima sa kojima nikad ne možete da pogrešite. Posebno su pogodni za one koji ovo rade prvi put.

– U zavisnosti od vašeg dizajna, možda ćete morati da sačekate da se neki delovi crteža pravilno osuše, pre nego što pređete na druga područja, kako biste izbegli da boje prelaze jedna u drugu. Kada se drugi sloj svake “bazne“ oblasti potpuno osuši, možete mirnom rukom da iscrtate i bojite oštre, uredne ivice između različitih boja, stvarajući tako čiste krivine – i to je to – rekao je Tobi.

On savetuje i da četke i valjkove držite u kesama za zamrzivač dok mural ne bude gotov, kako se ne bi sušili i skorili.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar