Danas građani imaju priliku da se upoznaju sa zgradom Muzeja 25. maj: Organizovano autorsko vođenje

Ovaj muzej ima jedinstvenu kulturnu, društvenu, istorijsku i umetničku vrednost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia

U Muzeju Jugoslavije u aprilu i maju publika će imati priliku da uživa u nekoliko ekskluzivnih događaja, kao i u postavkama koje su već u toku. Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, najavila je da će 9. aprila od 13 časova biti organizovano autorsko vođenje u okviru programa Zgrada kao muzejski predmet, gde će se posetioci upoznati sa zgradom Muzeja 25. maj kao važnim muzejskim predmetom Muzeja Jugoslavije.

Ovaj muzej ima jedinstvenu kulturnu, društvenu, istorijsku i umetničku vrednost i danas je centralni objekat u okviru muzejskog kompleksa. Muzej 25. maj sagrađen je 1962. godine i bio je poklon Titu za njegov 70. rođendan. Osmišljen je kao prostor gde će se izlagati pokloni koje je Tito dobijao. Tura kreće od Platoa ispred Muzeja 25. maj, nastaviće se na soliteru preko puta ove institucije i biće završena u zgradi Muzeja 25. maj.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ova tura biće ponovljena za posetioce 23. aprila i 24. maja.

U Muzeju Jugoslavije 16. aprila posetioci će moći da prisustvuju multimedijalnom događaju na kom će biti predstavljena nova knjiga našeg poznatog strip autora Aleksandra Zografa pod nazivom Priče iz Drugog rata. U publikaciji je sabrano 30 stripova koji iz specifičnih perspektiva osvetljavaju zbivanja tokom drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Na promociji 16. aprila koja počinje u 19 časova, Zograf će uživo pred publikom kreirati crteže koji stoje u direktnoj vezi sa novopublikovanom zbirkom, pri čemu će proces crtanja biti prenošen preko velikog platna i praćen osmišljenim muzičkim performansom izvođača iz Italije. U pauzama između numera, Zograf će govoriti o pojedinačnim stripovima i publikaciji u celini.

Naredni događaj u Muzeju Jugolavije planiran je za 20. april u 12 časova kada će se održati promocija prvog broja ORA Almanaha koji je tematski orijentisan na sećanja na radne akcije.

Na dan smrti Josipa Broza Tita održaće se autorsko vođenje kroz izložbu Umro je drug Tito. Postavka u Kući cveća tretira temu smrti, grandiozne sahrane i posthumnog odnosa prema Titu u SFRJ.

U okviru Evropske noći muzeja 14. maja u 13 časova biće održana izložbena intervencija Rast i odrast umetničkog dua Redle – Jeremić, kao reakcija na aktuelnu postavku Muzejska laboratorija. Umetnički par Rena Redle i Vladan Jeremić namenski su kreirali seriju umetničkih objekata kao reference na predmete iz muzejskog fonda.

U saradnji dve muzejske institucije Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije, u Novom Sadu biće premijerno predstavljena izložba Partizanske i Fragonar: kolekcija slika Jovanske Broz u Galeriji Matice srpske. Na izložbi će biti predstavljena umetnička dela i predmeti iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela više od tri decenije nakon Titove smrti.

Maj se u Muzeju Jugoslavije završava koncertom Ramba Amadeusa na Titov rođendan 25. maja (s početkom u 19 časova) u okviru projekta Leto u Muzeju kojim se afirmiše prostor ispred Muzeja kao mesto susreta, druženja i zabave. Neda Knežević, direktorka muzeja podsetila je da je to mesto održavanja raznih manifestacija poput Krokodila ili Belefa. Ona je dodala da su i porodični dani u muzeju osmišljeni da privuku sugrađane u božanstveni park koji okružuje Muzej kao mesto gde se može uživati uz kafu, čitati knjiga i uopšte provesti kvalitetno vreme.

Zato svima preporuka – idite u Muzej Jugoslavije, na atraktivne događaje, koncerte ili već samo da u lepom parku provedete vreme i napunite baterije.

BONUS VIDEO: 



Izvor: citymagazine.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar