Čuvajte psa od KRPELJA: Prepoznajte simptome LAJMSKE bolesti i spasite ŽIVOT svom mezimcu

Pregledajte mu krzno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Lajmska bolest je jedna od najčešćih bolesti koje prenose krpelji, a od nje mogu da obole i ljudi i životinje.

Šepanje koje prate bol i otečenost zglobova prvenstveno zadnjih nogu, najčešći je najraniji simptom lajmske bolesti kod pasa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovu pojavu često prate i gubitak apetita, malaksalost i temperatura. Ukoliko se ne leči, obolest napad i unutrašnje organe psa.

Često se desi da krpelj prenese psu više bolesti uz lajmsku bolest, kao što su  babezioza, erlihioza ili anaplazmoza, koje u kombinaciji smanjuju šanse za normalan i potpun oporavak psa.

U suštini, radi se o jednom opasnom i štetnom stanju, a zanemarivanje simptoma može da dovede do uginuća. Zato ne ignorišite simptome kao što su:

– Šepanje i usiljen hod
– Otečenii topli zglobovi, bolni na dodir
– Velika žeđ i prečesto uriniranje
– Smanjen apetit
– Malaksalost
– Temperatura
– Otežano disanje
– Otečeni limfni čvorovi u regionu ujeda krpelja
– Nepravilan rad srca
– Nervni ispadi

Foto: Shutterstock

Definitivno najčešće se javlja šepanje, dok su nervni ispadi poprilično retki. Sa otežanim hodom, pas počinje nekoliko dana nakon ujeda krpelja.

Ukoliko se bolest ne leči, može dovesti do glomerulonefritisa – smetnje u funkcionisanju bubrega. Ukoliko dođe do toga, javljaju se i povraćanje, dijareja, manjak apetita, gubitak telesne težine, pojačano uriniranje i žeđ, oteknuće svih zglobova, desni i potkožnog tkiva.

Kada psa odvedete kod veterinara, neophodno je da mu kažete da ste pronašli krpelja. Objasnite mu sve promene u ponašanju i hodu. Terapija i lečenje zavise od rezultata testa krvi, kompletne krvne slike, pregleda zglobova i rendgena.

Foto: Shutterstock

Najčešće se kao terapija koriste antibiotici – tetraciklini, nesteroidni antiinflamatorni lekovi protiv bolova u zglobovima. Pored toga, veterinar može da prepiše suplemente za zglobove i podizanje imuniteta, kao i simptomatsku terapiju koja traje 4 nedelje.

Probleme sa zglobovima uglavnom rešava terapija u potpunosti. Ipak, može da se desi da terapija ne izbaci bakteriju potpuno iz organizma, pa da se bolest vrati nakon nekoliko meseci.

Ukoliko postoji ozbiljan problem bubrežne funkcije potrebno je i stacionarno lečenje, kao i posebna ishrana prilagodjena ljubimcima sa smanjenom bubrežnom funkcijom. Nažalost, problemi sa bubrezima ostaju večno.

Što se tiče prevencije, najbolje bi bilo da psa vodite u šetnju negde gde nema visoke trave, pa samim tim ni rizika od kačenja krpelja. Pored toga, bilo bi dobro da pregledate svog psa kad god se vratite iz šetnje ili iz dvorišta uđe u kuću.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, pasimacka.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar