Srbija u STRAHU zbog današnjih padavina: Evo kako je prljava kiša OPASNA po zdravlje ljudi (FOTO)

Doktorka savetuje da se u ovakvim situacijama izbegava izlazak napolje i direktan kontakt s prljavim kapljicama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC, Shutterstock

Čitavu Srbiju danas je zapljusnuo talas obojene, tzv. žute kiše, a mnogi građani koji su se u tom trenutku našli na ulici zabrinuli su se zbog žućkastih mrlja koje su zatekli na krovovima, automobilima, garderobi, pa čak i na licu.

Da je žuta kiša opasna po zdravlje, potvrđuje i pulmolog dr Tatjana Radosavljević koja za Objektiv kaže da ova iznenadna elementarna nepogoda može naškoditi hroničnim bolesnicima sa srčanim ili respiratornim tegobama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Oni su vrlo osetljivi na te promene, pogotovo ako je uz žutu kišu prisutan i smog. Smog predstavlja mešavinu gasova kao što su sumpor-dioksid i azotni oksid, koji sa kišom, odnosno maglom pravi jake kiseline, a one iritiraju disajne puteve. Zagađen vazduh je opasan za osetljive grupe u trenutku kada se deponuje. Neko ko ima povećane alergije, ako je napolju i udiše ga, može imati neke posledice – kaže naša sagovornica.

Beograd, 16. marta 2022 – Na pojedine delove Evrope, pa i Srbije, jutros je pala prljava ili obojena kisa “obogacena” peskom koji je do Balkanskog poluostrva stigao iz najvece pustinje na svetu – Sahare. Pesak na autu. FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Ona savetuje da se u ovakvim situacijama izbegava izlazak napolje i direktan kontakt s prljavim kapljicama.

– Pacijenti koji imaju hronična oboljenja moraju da ostanu kod kuće. Sasvim je logično da će osetiti neku promenu s obzirom na to da je njihov disajni sistem preosetljiv na bilo kakvu vrstu respiratornih iritanata, koji nastaju čak i sa normalnom kišom, a kamoli sa ovom. Oni nikako ne bi trebalo da izlaze napolje jer mogu da udahnu respiratorni iritant, koji će im pogoršati postojeću srčanu ili respiratornu bolest – objašnjava pulmolog.

Piše: Sanja Radovanović

Ostatak ove i ostale aktuelne priče pročitajte u sutrašnjem izdanju štampanog Objektiva

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar