Gasi se PORŠE: U potpunosti zaustavljaju proizvodnju automobila zbog situacije u Ukrajini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Porsche je prva marka koja će u potpunosti zaustaviti proizvodnju svih modela.

Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, nemačka autoindustrija je pod dodatnim iskušenjima. Nakon krize uzrokovane nestašicom poluprovodnika, novonastala situacija u Ukrajini u potpunosti je narušila snabdevanje delovima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Posebno je pogođena Volkswagen grupa, koja je zbog nestašice delova već krenula s obustavama u proizvodnji pojedinih delova, pa i modela automobila. Porsche nije ostao pošteđen pa će tokom ovog meseca postupno gasiti proizvodnju svojih modela, što bi uskoro moglo značiti i potpuni prekid proizvodnje.

Doduše, verovatno govorimo o privremenom prekidu proizvodnje, ali to će sasvim sigurno produbiti probleme s ponudom automobila na tržištu. S druge strane, daljnja eskalacija sukoba može značiti i duži prekid proizvodnje jer se trenutno ne zna kako bi se mogli premostiti problemi s snabdevanjem iz ratom zahvaćenih područja.


Prema tvitu koji je objavio Caleb J. Schroëter, plan za mart je sledeći. Prvi na udaru su Macan i Panamera čija je proizvodnja stala već 2. marta. Dan kasnije zaustavljena je proizvodnja Taycana, a od 7. marta ne proizvodi se ni Cayenne. Najjeftiniji Porsche, model 718 prestaće sa proizvodnjom 14. marta. Tri dana kasnije obustavlja se proizvodnja modela 911 GT3, dok će ostale 911-ice biti u proizvodnji sve do kraja marta.

Ovaj plan potvrdili su i iz Porschea. Njihov predstavnik je za magazin Motor1 potvrdio da je proizvodnja u pogonu u Leipzigu stala 2. marta te da u Zuffenhausenu strojevi još uvek rade. “U sledećim danima i nedeljama radimo na kratkoročnoj bazi i konstantno procenjujemo situaciju”, stoji u saopštenju.

Podsetimo, ova vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Porsche objavio kako obustavlja isporuku automobila u Rusiju, gde ima 26 prodajnih centara i ostvaruje godišnju prodaju od 6262 automobila, prema podacima za 2021. godinu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar