Oglasio se Zelenski iz bunkera: Ako nas NATO ne želi, neka nam bar daju bezbednosne garancije (VIDEO)

Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da uvede zonu zabranjenog letenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Rusija mora da prestane da bombarduje ukrajinske gradove pre nego što bi mogli da počnu značajni pregovori o prekidu vatre, pošto je prva runda ove nedelje donela slab napredak.

Govoreći u intervjuu u dobro čuvanom vladinom kompleksu, Zelenski je pozvao članice NATO da uvedu zonu zabrane letova, kako bi se zaustavile ruske vazdušne snage, i naglasio da bi to bila preventivna mera koja ne bi trebalo da uvuče Alijansu u rat sa Rusijom, prenosi Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zelenski, koji je odbio ponude da napusti ukrajinsku prestonicu dok ruske snage napreduju u Ukrajini, takođe je rekao da će ta zemlja zahtevati pravno obavezujuće bezbednosne garancije ako NATO zatvori vrata izgledima Ukrajine za članstvo.

Izlažući svoje uslove za dalje razgovore sa Rusijom, Zelenski je rekao Rojtersu i Si-En-Enu u zajedničkom intervjuu: „Neophodno je bar da prestanu da bombarduje ljude, samo da zaustave bombardovanje i onda da sednu za pregovarački sto.

Upravo dok je govorio, pojavile su se vesti da je ruska raketa pogodila TV toranj u blizini spomenika holokaustu u ukrajinskoj prestonici, pri čemu je poginulo najmanje pet ljudi. Ranije u utorak, projektili su pogodili srce grada Harkova na istoku zemlje.

AKO NE NATO, ONDA GARANCIJE

Ukrajina je primila pošiljke oružja od članica NATO-a kako bi joj se pomoglo da izdrži vojnu invaziju punog obima koju su pokrenule ruske snage prošle nedelje, dok je Zapad takođe uveo snažne sankcije ruskoj ekonomiji.

Ali Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da učini više, uključujući uvođenje zone zabranjenog letenja.

-Ne radi se o uvlačenju zemalja NATO-a u rat. Istina je da su svi odavno uvučeni u rat i to definitivno ne od strane Ukrajine, već Rusije – rat velikih razmera je u toku, rekao je Zelenski.

On je, međutim, rekao da mu je predsednik SAD Džo Bajden lično preneo da sada nije vreme za uvođenje takve mere.

Ukrajina je vršila pritisak na NATO da ubrza njen ulazak, potez kojem se Rusija žestoko protivi i koji se navodi kao jedan od razloga Moskve za pokretanje invazije.

-Naši partneri, ako nisu spremni da uzmu Ukrajinu u NATO… zato što Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO-u, treba da razrade zajedničke bezbednosne garancije za Ukrajinu, rekao je Zelenski.

-To znači da imamo svoj teritorijalni integritet, da su naše granice zaštićene, da imamo posebne odnose sa svim našim susedima, da smo potpuno bezbedni, a garanti koji nam daju sigurnost to garantuju na zakonski način, dodao je.

Zelenski (44) je bio neobrijan i nosio je jednostavnu majicu kaki boje, pantalone i borbene čizme tokomintervjua, koji je održan u zgradi koju je strogo čuvala vojska.

BORITI SE DO KRAJA

Rusija nije brzo uspela da ranoj fazi zauzme velike gradove u, kako to naziva, specijalnoj vojnoj operaciji protiv svog suseda.

Dok je Ukrajina stajala sama na bojnom polju, pritiskala je Evropu da prizna da je njena sopstvena bezbednost povezana sa Zapadom.

-Veoma je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ove (ruske) trupe biti na granicama vaših zemalja članica NATO-a… i tamo ćete se suočiti sa istim pitanjem, rekao je Zelenski.

On žali što su Evropa i Sjedinjene Države ignorisale molbe Kijeva za preventivne sankcije pre početka rata, ali je pozdravio uticaj koji sada imaju na Rusiju.

Zelenski je rekao da su saveznici Ukrajine ponudili finansijska sredstva za njenu podršku tokom rata, ali ih je pozvao da deluju brzo.

Svaki dan imamo rat, svaki dan nam je potrebna pomoć, rekao je on.

-Nema mnogo vremena za diskusiju, dodaje Zelenski.

Predsednik je ostao u Kijevu da okupi svoj narod protiv ruske invazije, koja traje već šest dana, objavljujući video snimke na društvenim mrežama i stalno uveravajući stanovništvo da ni on, ni njegova porodica ni najbliži zvaničnici nisu otišli.

Upitan o njegovom dnevnom režimu, odgovorio je: ”Radim i spavam”.

Delovao je emotivno jer je dodao da svoju decu nije video dva dana.

Upitan koliko će njegova zemlja izdržati, Zelenski je rekao: Mi ne izdržavamo, mi se borimo, a naš narod će se boriti do kraja. Ovo je naš dom, mi štitimo zemlju, naše domove. Zbog budućnosti naše dece. Imamo šta da branimo, branimo svoje pravo na život.

-A šta Rusi rade ovde? Ne razumeju naš narod, našu državu, našu filozofiju. Oni ovde ne znaju ništa, oni su poslati ovde da ubijaju i da ginu. Zato smo mi jači, na svojoj zemlji i bićemo jači, naglasio je Zelenski, a prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar