TOP 10 SAVETA za kupovinu laptopa: Evo na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira

Laptopovi su danas postali snažne mašine na kojima se radi gomila stvari i završava veliki deo posla

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Seemanta Dutta / Alamy / Profimedia

Lako je odabrati laptop kada firma plaća i imate veliki budžet, ali šta kada sami plaćate laptop za posao ili vam je firma odredila mali budžet? Ukoliko obratite pažnju na prave stvari, možete odlično proći i bez velikog ulaganja.

Koje sve kriterijume treba da zadovolji dobar poslovni laptop?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Laptopovi su danas postali snažne mašine na kojima, pored slanja mailova, kuckanja tekta i surfovanja po netu, mogu i da se obrađuju fotografije, igraju video igrice, montiraju video snimci, razni projekti…

I sve to u pokretu. Ovo su portabilne mašine koje su dovoljno male da se mogu nositi svuda bez opterećenja, a opet, dovoljno velike za udoban rad.

Ipak, kupovina dobrog i pouzdanog laptopa nije mala investicija, a novac, kao što svi znamo, ne raste na drvetu. To znači da je, pre pražnjenja buđelara, veoma važno da budemo sigurni šta i zašto kupujemo.

Zato, pre nego što kupite svoj novi komp ovo je 10 saveta za kupovinu laptopa i osiguranje da je nova mašina baš po vašoj meri.

KOJI OPERATIVNI SISTEM ODABRATI ZA LAPTOP?

Početak odabira laptopa kreće od izbora operativnog sistema koji ga pokreće: Windows, Mac OS X, Linux (Chrome OS ne uzimamo u razmatranje iz razloga o kojima ovde nećemo pričati).

Važno je da znate da Mac OS X, u principu, radi samo na Apple računarima (da postoje tzv Hakintoš računari, ali to nije tema teksta) dok je ostale operativne sisteme moguće instalirati na svakom laptopu.

Idemo unazad.

Kada je u pitanju Linux, ukoliko ste već verzirani u korišćenu ovog operativnog sistema, verovatno vam saveti za kupovinu laptopa nisu ni potrebni.

Ako se niste sreli sa Linuxom, postoje verzije koje su slične Windowsu, ali mogu postojati programi koji ne rade na ovom operativnom sistemu, a na koje ste možda navikli ili su vam potrebni. Obično je moguće pronaći neku zamenu, ali to su dodatne komplikacije.

Linux svakako ima svoje prednosti, a jedna od njih je i činjenica da je besplatan i da ima pregršt specijalizovanih verzija (recimo Kali Linux dolazi sa preinstaliranim programima za proveru bezbednosti računara i računarskih sistema).

Linux je najbolje da prvo isprobate pa tek onda, ukoliko vam leži, pređete na njega. Nemojte se iznenaditi ako odmah stvorite averziju prema ovom operativnom sistemu jer ipak su ga pravili programeri za programere, a tek je kasnije prilagođavan regularnim korisnicima.

Ako je Mac OS vaš izbor onda razmatrate samo Apple računare. U principu izbor vam je sužen, ali teško da ćete napraviti grešku – izuzev ako laptop kupujete zbog video igrica. Mac računari jednostavno nisu pravljeni za gejmere, mada se i na njima čovek može lepo izigrati.

Na kraju Windows je operativni sistem sa kojim ste se zasigurno već sreli. Znate kako stvari tu funkcionišu, gde treba kliknuti i sl.

S druge strane, za koji god program da ste čuli radiće na Windowsu, a posebno je važno, ukoliko ste preduzetnik ili knjigovođa, što softweri koje koriste državne institucije (npr. Čelik za očitavanje lične karte odlično radi sa Windowsom, ali sa drugim operativnim sistemima zna da bude povećih problema).

U svakom slučaju, izbor operativnog sistema je u potpunosti na vama, ali postarajte se da saznate da li onaj koji želite ispunjava sve vaše potrebe.

Imajte u vidu da se laptopovi često prodaju bez operativnog sistema, što znači da ga morate instalirati da biste ga koristili. Ako bude potrebe, naš servis računara vrši instalaciju operativnog sistema na novi laptop.

IZABERITE PRAVE PERFORMANSE

Prvo što treba gledati je RAM. Ukoliko želite da vam mašina duže traje izaberite 8 ili više GB RAM memorije. Čak i ako uzimate jeftiniji model, ukoliko je moguće, neće škoditi da unapredite uobičajenih 4GB na 8GB, budući da ova stavka ne bi trebalo da košta previše, a značiće vam puno na duge staze.

Ako Vam je to ipak trenutno previše, ne brinite, možete kupiti i laptop sa 4GB RAMA, a kasnije kad budete u prilici uraditi nadogradnju RAM memorije.

Ako se pitate čemu služi 8GB RAM memorije i zašto su vam potrebni, pored mnogih uloga koje ima jedna je ta da u internet browseru možete otvoriti, na primer, 20 tabova i da pri tom držite dva otvorena programa, a da ne dođe do kočenja u radu.

Druga važna stavka je procesor.

Ako govorimo o Intelovim procesorima, ne uzimajte ništa ispod Intel Core i3 procesora sem ukoliko niste baš ograničeni sa novcem i potrebama.

Za intenzivniji rad daleko je bolji Core i5 čip dok vam, u velikom broju slučajeva i7 neće biti potreban budući da, za primetnu razliku u ceni, ne pruža toliko bolje rezultate u odnosu na i5.

Napomenućemo da postoje i i9 procesori, ali ukoliko uzimate laptop sa ovim čipom, najverovatnije već odlično znate za koje namene će mašina služiti i zašto trošite veliku svotu novca.

S druge strane nalaze se AMD procesori koji su nešto ređi. Ova vrsta procesora je bolja po pitanju grafike i slabija po pitanju procesorske snage i zna da dovede do većeg zagrevanja računara što kod laptopa može biti problem. Ukoliko uzimate AMD procesor (računari sa ovim čipom često su nešto jeftiniji od konkrencije) tražite AMD A8 ili A10 procesore, kako bi imali dovoljno snažan laptop.

BATERIJA

Laptop računar se uzima kada nam treba prenosiva mašina koja omogućava da radimo na različitim mestima, pa i na onima gde utičnica nema u blizini. Zato je veoma važno koliko baterija računara može da izdrži.

Pažljivo pročitajte specifikacije računara kako bi ste saznali koliko proizvođač sugeriše da će baterija držati, a onda slobodno oduzmite 2 sata od navedenog vremena. Tako ćete biti daleko bliži realnim uslovima korišćenja i tome koliko struje ima u sokoćalu.

Generalno pravilo je da manji i slabiji računari – tzv ultrabook laptovi, imaju najduže trajanje baterije (i do 10 sati), dok jače mašine uglavnom za 3-4 sata „posrču“ bateriju.

Takođe, ukoliko planirate igranje igara ili grafički intenzivnije zadatke, laptop verovatno neće izdržati više od sat vremena tako da je najbolje da radite samo kada je komp spojen na utičnicu.

SSD ILI HARD DISK

SSD memorija vam daje brzinu, ali košta, dok Hard Disk nudi zapreminu za manje para. Drugim rečima, za sličnu količinu novca možete dobiti SSD od 120GB (što je apsolutni minimum) ili HDD od 500GB.

U zavisnosti od namene i sredstava koja planirate da uložite u računar izaberite i memoriju.

Razmislite i da li je za vas najbolja opcija laptop kod koga možete napraviti kombinaciju SSD malog kapaciteta i većeg HDD. U ovom slučaju instalacijom operativnog sistema na SSD dobijate brzinu rada mašine, dok HDD može da služi za čuvanje podataka.

RAZMISLITE O VELIČINI LAPTOPA

Laptopovi dolaze u više različitih veličina, a koja je najbolja za vas, zavisi, pa, od toga koje su vaše želje.

Ukoliko svoju mašinu želite da svuda nosite sa sobom, a da vam, pri tom, rame ne otpadne, tu su laptopovi od 11 i 13 inča – takozvani ultrabook računari. Neka vas veličina ne zavara, neke od ovih mašina su veoma moćne i sposobne za najrazličitije zadatke. Izuzetak je igranje zahtevnih video igara budući da ove „male“ mašine ne mogu da se pohvale odvojenim grafičkim kartama.

Laptopovi od 15 inča, s druge strane, dolaze u najširem dijapazonu mogućnosti i snaga. Veličina ekrana kod ovih računara pruža, za većinu korisnika, dovoljno prostora za rad, dok tastatura obično dolazi sa odvojenim numeričkim delom.

Međutim, laptopovi od 15 inča su znatno teži od svoje manje braće, pa ako njihovih 3-4 kilograma nosite sa sobom u torbi čitavog dana, imate dobre šanse za upalu mišića. Naravno, postoje i mašine od 15 inča različitih brendova koje su lakše. U pitanju su premijum modeli koji imaju visoku cenu.

Na kraju tu su i laptopovi od 17 i čak 20 inča. Ove mašine zapravo ne zaslužuju naziv laptop jer ih sigurno nećete držati u krilu dok radite na njima. Po pravilu, ovo su izuzetno moćne mašine koje su pravljene za posebne korisnike – primarno za gejmere i profesionalce koji se bave zahtevnim grafičkim i video obradama. Ipak, ovakvi korisnici radije koriste desktop računare.

Sve u svemu, ne savetujemo vam da uopšte razmišljate o ovako velikim laptopovima budući da, zapravo, uopšte nisu praktični.

SAVET ZA KUPOVINU LAPTOPA KOJI SE TIČE REZOLUCIJE EKRANA

Nije sve u veličini ekrana, mnogo više toga krije njegova rezolucija. Minimalna rezolucija koju možete naći kod laptopa je 1.366 x 768 piksela što je dovoljno za većinu korisnika. Zapravo, ova rezolucija će vam biti dovoljna da radite paralelno sa dva programa.

Međutim, veća rezolucija kod laptopova sa manjom dijagonalom ne znači uvek i više prostora. Naime, kada imate veliki broj piksela na malom prostoru operativni sistem će morati da skalira sve, odnosno da umanji veličinu prozora i ikonica. Posledica je to što možda nećete moći da vidite sve dobro pa ćete morati da naprežete oči.

Daleko više prostora za rad pružaju računari sa 1920 x 1080 piksela na veličini od 15 inča. Ovi ekrani se nazivaju HD i kod njih veća rezolucija znači da će ikonice biti jasnije vidljive, a rad lakši.

Naravno, univerzalni savet za kupovinu laptopa je da odete u prodavnicu i pogledate da li vam odgovara rezolucija ekrana i prikaz boja, naročito ukoliko nameravate da ga koristite za obradu fotografija i video materijala.

PAŽLJIVO BIRAJTE TASTATURU

Ukoliko laptop planirate da koristite za pisanje tekstova i dokumenata, tastatura igra veliku ulogu kako bi radili što udobnije, a prsti se zamarali što manje.

Tastature kod laptopova variraju u zavisnosti od kvaliteta izrade i materijala koji su korišćeni. Glavni problem ovde je manjak fizičkog prostora pa se tasteri često ne utiskuju dovoljno duboko za svačiji ukus, a na manjim modelima nema mesta za numerički deo tastature.

Takođe, kod lošijih tastatura možete primetiti da se čitav panel utiskuje i krivi prilikom pritiskanja tastera što može biti prilično frustrirajuće.

Danas je tehnologija napredovala pa većina modela ima solidne tastature bez obzira na veličinu laptopa. Ipak, manje mašine često imaju i manje tastere, pa ako imate veće šake može vam biti nezgodno da na njima radite.

I ovde je preporuka da, kada kupujete laptop, isprobate makar petnaestak minuta da li vam je tastatura odgovarajuća.

Inače, ukoliko vam prodavac ne dozvoljava da isprobate računar, najbolje je da promenite prodavnicu jer, kada kupite komp i donesete ga kući, ne želite da se pokajete.

TOUCHPAD ZA PRIJATNU INTERAKCIJU

Kada kupite laptop verovatno ćete ga najčešće koristiti bez eksternog miša. Umesto toga upotrebljavaćete tauchpad što znači da vas potencijalno čekaju sati nerviranja ukoliko on ne funkcioniše kako želite, odnosno ukoliko kursor skače kada ga dodirnete, ne registruje vaš dodir kako treba, tasteri, ukoliko ih ima, ne reaguju pravilno i sl.

Zato proverite touchpad u prodavnici, naročito ukoliko pazarite jeftiniji model laptopa. S druge strane, premijum laptopovi, u principu, imaju dobar touchpad. Ali, to nije razlog da ga ne testirate pre kupovine i utvrdite da li vam odgovara.

KONEKTIVNOST I PRIKLJUČCI

Laptop je ograničen prostorom i, samim tim, na sebi ima daleko manje portova nego li desktop računar. Ujedno, uvođenje USB C porta na scenu dovelo je do toga da se broj priključaka koji se ugrađuju u ove mašine dodatno smanji.

Zapravo, premijum računari sve češće poseduju samo nekoliko (uglavnom do četiri) USB C portova dok su HDMI (za lako povezivanje sa TV-om ili eksternim monitorom), čitač kartica i drugi konektori polako počeli da odlaze u istoriju.

Ipak, veliki broj perifernih uređaja koristi upravo ove priključke te se nalazimo u nezgodnom periodu kada je neophodno obratiti posebnu pažnju na portove.

Ukoliko se odlučite za mašinu koja ima samo USB C na sebi, rešenje je dokupljivanje „dongl“ kablova, ali je to dodatni trošak. S druge strane, laptopovi srednje klase imaju najviše raznovrsnih portova uključujući i DVD ROM koji takođe odlazi u istoriju.

Znajte da će u skorijoj budućnosti sve preći na USB C tehnologiju, tako da, ukoliko niste spremni da kupujete nove periferne uređaje već želite da koristite stare koji i dalje dobro rade, izaberite laptop sa portovima koji su vam potrebni.

KOLIKO PARA BI TREBALO POTROŠITI NA KUPOVINU LAPTOPA?

Stara poslovica kaže: „Koliko para, toliko muzike„. U zavisnosti od karakteristika koje želite da vaš novi laptop ima i sa kakvim radnim zadacima treba da se suoči, zavisiće i njegova cena.

Generalno, po pitanju cene, portabilni računari se mogu podeliti u tri grupe – skupi, računari srednjeg cenovnog ranga i jeftiniji.

LAPTOPOVI OD 1.000+ EVRA

Kod ovog pitanja savet za kupovinu laptopa je jasan – što više novca to bolji kompjuter.

Ukoliko ste spremni da potrošite 1.000 evra ili više naravno da nećete pristajati na bilo kakve kompromise. Kada je u pitanju RAM memorija, ništa ispod 16GB nije prihvatljivo. Svakako ćete u svom laptopu zahtevati SSD od najmanje 512 GB, tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem i odvojenom grafičkom kartom.

Ovde su izuzetak ultrabook laptopovi čija je visoka cena opravdana kvalitetnom izradom, portabilnošću, sjajnim ekranom i baterijom koja drži najmanje 6 sati. Takođe, izuzetak su i Apple računari koji obično, predstavljaju najskuplje modele na tržištu (fanovi Mac računara tvrde potpuno opravdano).

S druge strane, ako odvajate nekoliko hiljada evra za laptop, najverovatnije ste napredni korisnik i odlično znate kakva mašina i za kakav posao vam je potrebna. Ono što zasigurno možete znati jeste da će vam takva mašina trajati godinama i da će, ukoliko želite da je prodate jednog dana, zadržati vrednost i vratiti vam dobar deo uloženog novca.

Takođe, ovakve mašine i kada su na popustu on nije baš značajan tako da je njihova cena u svako doba godine, manje-više ista.

LAPTOVI SREDNJEG CENOVNOG RANGA

S druge strane, jeftiniji modeli koji su u cenovnom rangu od oko 500 evra zapravo zahtevaju najviše mozganja.

U principu, ovde računajte na mašinu sa ekranom od 15 inča koja će najčešće imati do 8GB RAM i integrisanu grafičku kartu, tako da pažnju valja usmeriti na odabir ostalih komponenti.

Napomena: Ukoliko dodate još 200-300 evra ulazite u zonu laptopova koji imaju zasebnu grafičku kartu, ali ostale komponente neće biti drastično kvalitetnije. Zato je možda bolje da sačekate i uštedite još par stotina evra i kupite neki od vrhunskih laptopova.

Opcija dva jeste da razmislite o tome da pazarite polovnu mašinu vrhunskih specifikacija koja će vas dobro služiti, ali se u tom slučaju najverovatnije opraštate od fabričke garancije.

Kako bilo, da bi ste doneli pravu odluku, najbolji savet za kupovinu laptopa u srednjem cenovnom rangu jeste to da tačno znate za šta nameravate da ga koristite. Da li ćete pred njega staviti zadatke koji zahtevaju snažnu krafičku kartu, ili one koji traže brz procesor i maksimalnu brzinu.

Kod ovakvih laptopova se, po pravilu, mora žrvovati jedna stavka zarad neke druge kako bi se napravio kompromis, pa odgovor: „Hoću laptop za sve„, nije polazna tačka od koje bi trebalo da krenete.

Na primer, ukoliko će računar služiti primarno za obradu fotografija, možete se slobodno odreći skupog SSD-a manjeg kapaciteta i uzeti hard disk od 1TB uz i5 procesor.

Opet, za igranje video igara posao često završava i i3 procesor uz 8GB RAM, ali će SSD biti od značaja za brži rad mašine.

U svakom slučaju, univerzalan savet za kupovinu laptopa srednje klase glasi „Ne brzajte„. Uz malo strpljenja i sreće možete, na nekom popustu, pronaći kompjuter baš kakav vam treba. Zato je idealno vreme za pazariti ovakvu mašinu oko novogodišnjih praznika, ili recimo u vreme kada počinje školska godina. Naoružajte se strpljenjem i često guglajte ponude prodavaca.

SAVET ZA KUPOVINU LAPTOPA NISKE CENE

Jeftini laptopovi uglavnom dolaze sa 4GB RAM, hard diskom do 500GB, integrisanom grafičkom kartom i ekranom koji nije premijum kvaliteta.

Kao što smo već ranije rekli, memoriju uvek možete i naknadno dodati ako shvatite da Vam treba.

Ipak, ovakve mašine imaju svoju ulogu. Ako vam treba računar za kucanje teksta, rad sa tabelama i pretragu interneta, ili kompjuter koji će dete koristiti za društvene mreže, gledanje klipova na YouTube-u ili igranje jednostavnih igara, ovo je odličan izbor.

Naravno, ne računajte da će ovakav laptop moći da se izbori sa težim zadacima, ali obavljaće sve ono za šta ste ga kupili.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar