Melem za bubrege, jetru i kožu: Med od MASLAČKA je čudotvoran, a pravi se sasvim jednostavno (RECEPT)

Priroda je bila izdašna sa hranjivim materijama, kada je maslačak u pitanju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Med je tradicionalna poslastica, ali i sredstvo za lečenje u mnogim krajevima.

Postoji mnogo vrsta i podvrsta meda, ali svaka od njih je zdrava.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Med pravljen od malih žutih cvetića koji se u proleće mogu naći na svakoj travnatoj površini, pokazao se kao idealno sredstvo u borbi protiv žučnih, želudačnih, crevnih, žučnih te drugih stomačnih problema.

Pored toga, hranjive materije meda od maslačka, poput vitamina C, luteolina i drugih antioksidanata, potpomažu rad jetre i bubrega. Ovaj preparat je i česta preporuka lekara kada pacijent ima probleme sa varenjem.

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ovog čudotvornog preparata, za čak 56 odsto smanjuje kiselost želučanih sokova. U slučajevima pojave akni ili opekotina na koži, koristi se kao melem.

Med od maslačka se pokazao efikasnim i u smanjenju nivoa šećera u krvi, pa se poreporučuje i dijabetičarima, jer pospešuje lučenje insulina.

Maslačak je i prirodan diureti. On podstiče češće mokrenje, što pomaže u uklanjanju viška šećer iz tela. Time pomaže i pravilnom radu bubrega.

Foto: Shutterstock

Med pravljen od ove biljke je bogat gvožđem, proteinima i vitaminima. Vitamin B i proteini koji se nalaze u njemu, neophodni su za formiranje crvenih krvnih stanica i drugih korisnih materija u krvi, čime pomažu i u lečenju anemije.

Sastojci:

– voda, 1 litar
– cvetovi maslačka, oko 200 komada
limun, 2 komada
– šećer, 1,2 kilograma

Foto: Shutterstock

Priprema:

Potrebno je da uberete oko 200 cvetova žutih maslačaka. Neka budu u punom cvatu.

Operite ih i prelijte hladnom vodom. Ostavite da tako odstoje 24 sata pa ih drugi dan procedite.

Nakon toga, ponovo iz zalijte vodom pa ih kuvajte uz povremeno mešanje. Potrebno je da ih kuvate dva sata na laganoj vatri.

Nakon toga, ponovo procedite sve, a u vodu dodajte šećer i kuvajte još sat vremena. U početku kuvanja, smesa će biti retka, a vremenom će početi da se peni.

Što duže kuvate, ona će postajati sve gušća. Kada ste dovoljno prokuvali, iseckajte limun na kriške ili kolutove i dodajte u med. Kuvajte još pola sata.

Ostavite ga da se ohladi. Tek tada će med dobiti potrebnu teksturu, a vi ćete moći da ga sipate u tegle.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Glossy

Komentari (1)

  1. I to se zove MED?Sramota, to nam Bosanci već više od 25 godina prodaju na pijacama kao med a po istoj ceni.I treba kada smo glupi i dozvoljavamo im.

    Odgovori

Ostavite komentar