DVA RAZLOGA zbog kojih omikron i dalje zabrinjava: Jedan predstavlja najveći strah epidemiologa

Statistički rast broja zaraženih trebalo bi da najpre da nas zabrine i podseti da nismo završili sa epidemijom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Iako o Omikronu imamo dosta povoljnije prognoze, nego što je to slučaj sa prethodnim sojevima, definitivno ne bismo smeli da zaboravimo na naše najstarije sugrađane ali i one sa oslabljenim imunitetom koji mogu biti ugroženi. Naime, kako se povećava broj novozaraženih, tako su sve veće šanse da se među njima nađe i starija populacija, a samim tim možda i poveća broj preminulih.

Dakle, statistički rast broja zaraženih trebalo bi da najpre da nas zabrine i podseti da nismo završili sa epidemijom, ali takođe, i sam omirkon soj ne bi trebalo olako da shvatamo. Jer, logično, šta se broj zaraženih bude više povećavao, to će statistički obuhvatati i veći broj onih sa slabijim imunitetom, čime se bojazan od povećanja broja preminulih povećava.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istina, dosadašnja statistika pokazala nam je da nema povećanja broja umrlih nakon pojave omikrona, te su ovim danima u fazi stagnacije, što ne znači da će tako ostati, iz jednog razloga – virus nam je pokazao koliko je nepredvidiv.

Podsetimo, na dan registrovanja omikrona imali smo 1.177 novozaraženih, na respiratorima je bilo 104 pacijenta, dok je broj preminulih bio 30. Kasnije, recimo 7.januara broj zaraženih je skočio na 7.539, na respiratorima je bilo 84, a preminulo je duplo manje pacijenata, 17. Kasnije 12.januara, imali smo skok na 12.877, broj pacijenata na respiratoru bio je 85, dok je preminulo 26 pacijenata, što je opet manje nego kada omikron nije ni bio registrovan kod nas. Dalje 15.januara imali smo 12.559, imalo smo 88 pacijenata na respiratorima, dok je umrlo 19 ljudi, što opet pokazuje manji broj nego dok je dominirao delta soj. Čak i kada smo imali rekordnih 13.753 novoinficiranih, na respiratorima je bilo 96, dok je umrlo 19 pacijenata, što je bilo 13.januara. Međutim, poslednji podaci pokazuju da je broj zaraženih pao, ali je broj preminulih ponovo drastično skočio – na 27 tokom prethodnog dana.

Pogoršanje epidemiološke situacije

Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin, izjavio je da je situacija u Srbiji teška, te da se pogoršala u poslednje dve do tri nedelje.

-Želim da istaknem da je taj porast novozaraženih evidentan i u Beogradu i u poslednjih nedelju dana u prijemno-trijažnim ambulantama domova zdravlja bila je 51.000 pregleda onih osoba koje su došle sa simptomima respiratornog oboljenja. Iz tako velikog broja izašao je veliki broj pozitivnih, negde oko 18.000. Što se tiče hospitalizovanih pacijenata, po bolnicama bilo je negde oko pet posto, svih inficiranih. U kovid bolnici Batajnica na današnji dan mi imamo 444 pacijenata, od čega u jedinici intenzivnog lečenja imamo 47 pacijenata, 30 na respiratoru, rekao je profesor Ašanin za RTS.

Što se tiče hospitalizovanih, napominje, da tu polako raste broj pacijenata.

-Što se tiče Batajnice, mi smo povećali broj bolnički lečenih pacijenata za trećinu, ali ono što želim da podvučem da nam se broj bolesnika u jedinici intenzivnog lečenja nije povećavao. Među hospitalizovanim pacijentima dominiraju nevakcinisani, ima dosta mlađih ljudi, ali moram da kažem da nije mali broj onih koji su prebolovali, pa čak i onih koji su vakcinisani, rekao je Ašanin.

Prelivanje zaraze sa mlade na starije

Da ovaj „čudni“ talas ide u dve faze objasnio je za „Blic“ i epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović, koji je izrazio bojazan da će se bolnice puniti kada se infekcija bude proširila na one starije sugrađane, koji iako nisu aktivni i u cirkulaciji kao mladi ljudi, da su zapravo, oni na udaru jer ih mlađi mogu inficirati.

– Ovaj talas ima dve faze, a mi smo sada pri kraju prve faze. U toj fazi, obolevaju mladi, ljudi srednih godina, a takođe, razboljevaju se i deca. Druga faza tek sledi i ona će biti sledeće nedelje, krajem sledeće nedelje. U naredne dve do tri nedelje očekujem da ćemo imati punije bolnice, kada zaražavanje krene sa mlađih na starije, objasnio je za “Blic” epidemiolog.

Kako je pojasnio profesor Tiodorović mladi počinju sa blažom kliničkom slikom, ali ono što sledi je prelazak na starije, koji su hornični bolesnici, i oni mogu biti u problemu nakon što se desi i ta “druga faza”.

Šekler: Asimptomatski slučajevi glavni razlog “cunamija”

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo dr Milanko Šekler rekao je za RTS da istraživanja pokazuju da su 16–30 odsto zaraženih omikronom asimptomatski slučajevi, i da je to mogući razlog što se taj soj virusa toliko brzo širi. Asimptomatski nosioci su glavni razlog ovog cunamija, istakao je Šekler.

Kako je naveo, istraživanje u Južnoj Africi, odakle je krenuo omikron soj, koje je pokazalo da od ukupnog broja hospitalizovanih zaraženih omikronom svega 4 odsto premine, dok je od delta soja 21 procenat.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar