OBJEKTIV INTERVJU

“Opozicija NEMA s kim da pobedi Vučića”: Direktor “Faktor plusa” otvoreno o IZBORIMA i šansama učesnika

U razgovoru za naš list Pejić priča i o održanom referendumu, a govori i o tome da li se uplašio Đilasovih nedavnih pretnji hapšenjem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Henri Szwarc / Polaris / Profimedia,Press centar

Malo je vremena ostalo za nestranačku ličnost. S druge strane, veliko je pitanje sa kojim kandidatom bi opozicija mogla da pobedi aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, ocenjuje u razgovoru za Objektiv direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus” Vladimir Pejić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U razgovoru za naš list Pejić priča i o održanom referendumu, a govori i o tome da li se uplašio Đilasovih nedavnih pretnji hapšenjem.

Krenimo od najaktuelnijeg, a to je svakako referendum koji je održan u nedelju. Kako ocenjujete izlaznost i rezultat?

– S obzirom na to koliko se pričalo o referendumu u medijima i koliko su političari govorili o tome, smatram da nije loša izlaznost. Mi smo radili istraživanje koje je pokazalo da građani uopšte nisu znali o čemu se radi. Što se rezultata tiče, ne znam kome bih pripisao pobedu. Nisu homogeni u stavovima oni koji su zaokružili „DA”, neki su to uradili jer podržavaju sve što predloži vlast, mnogi ne bi umeli da objasne zašto su tako glasali, a s druge strane, među onima koji su zaokružili „NE” ima i opozicionih birača i onih koji su naklonjeni vlasti, svi su glasali iz različitih razloga.

Vidite li rezultat referenduma kao pokazatelj onoga što će se desiti na predstojećim izborima?

– Referendum je različita stvar od izbora. Ovde nismo imali jasno izražene političke stavove vlasti i opozicije i zato će svako u ovom referendumu tražiti ono što njemu odgovara kako bi ohrabrio svoje birače i obeshrabrio protivnike.

Kako ocenjujete atmosferu na političkoj sceni Srbije uoči predstojećih izbora?

– Atmosfera je već duže vreme uzavrela i kako se budu bližili izbori očekujem sve veće tenzije, pa i moguće incidente. Prisutna je velika nervoza, što je sa jedne strane razumljivo, ali bez obzira na bilo čije političke ciljeve, nedopustivo je da se prelazi granica prihvatljivog.

Da li je prljava kampanja dominantna u borbi za glasove građana?

– Meni se čini da je kod nas kampanja uvek prljava i da traje od trenutka kada se završe prethodni izbori. U finišu kampanje, odnosno u naredna dva meseca možemo očekivati prljavu kampanju na više frontova, kako u odnosu vlast-opozicija, tako i unutar same opozicije.

Kako će protesti protiv iskopavanja litijuma u Srbiji uticati na rezultate izbora?

– Protesti svakako imaju ili, bolje rečeno, imali su snažan odjek u javnosti, ali deluje da se o njima sve manje govori, čak i u medijima koji su ih pomno pratili, pa i podržavali. Već ranije sam izjavio da protesti jesu izazov za vlast na koji je vlast i odgovorila određenim potezima, ali i neka vrsta preraspodele snage u opoziciji. Svakako da će najveći rezultat tih protesta, kada je javno mnjenje u pitanju, biti osnaživanje različitih ekoloških pokreta i zelenih stranaka.

Predstavnici opozicije tvrde da su istraživanja „Faktor plusa” lažna jer im se ne dopada kako su ocenjeni u njima. Možete li da odgovorite na optužbe?

– Kada god se objave istraživanja, postoje različite reakcije i po pravilu ima onih koji su nezadovoljni, kako u vlasti, tako i u opoziciji. Nismo podložni pritiscima iako nam nije prijatno, a naši rezultati u proteklih 20 godina najbolje govore koliko dobro radimo. Za političare bi bilo bolje da se bave politikom, u pravom smislu te reči, a ne da pokušavaju prečicom i napadima da ostvare svoje ciljeve.

Lider SSP Dragan Đilas zapretio je hapšenjima zbog, kako tvrdi, lažnih istraživanja. Jeste li se uplašili?

– Ako je Đilas govorio kao istraživač javnog mnjenja, nije kolegijalno komentarisati tuđa istraživanja. Ako je govorio kao političar, ja tu ne bih vodio bilo kakve polemike jer mi nismo politički zainteresovana strana.

Đilas redovno objavljuje neka svoja istraživanja i rezultate koji pokazuju da je opozicija nadomak pobede u Beogradu, a da je jaka i na republičkom nivou. Kako gledate na takva istraživanja, da li se javnost obmanjuje?

– Kao što sam već napomenuo, nemam običaj da komentarišem istraživanja drugih agencija, pogotovo kada nije poznat autor.

Šta je uzrok velikog poverenja koje u narodu ima lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

– Nesumnjivo da je Aleksandar Vučić neprikosnoveni lider ne samo u SNS već i u biračkom telu uopšte. Kao takav, u najvećoj mogućoj meri doprinosi i popularnosti stranke. On tu popularnost nije stekao preko noći i ona ima svoju istoriju koja obuhvata, pre svega, jačanje sopstvene partije, borbu protiv kriminala i korupcije nakon dolaska SNS na vlast, sprovedene ekonomske reforme i priliv stranih investicija, izgradnju infrastrukture. Ne možemo reći da je on lično sve to napravio, ali svakako je nosilac te politike i, najblaže rečeno, koordinator svega toga, uz dosta komplikovanu spoljnopolitičku situaciju. Tako visoka popularnost je i dodatno opterećenje jer je veoma teško braniti tako visok rezultat ostvaren na različitim izborima.

Vučić je najavio povlačenje sa čela stranke posle izbora. Koliko će to uticati na rejting SNS?

– SNS sa Vučićem i bez njega definitivno ne izgleda isto i u ovom trenutku je teško pretpostaviti ko bi mogao da ga nasledi. Ukoliko bi SNS nastupao u potpunosti bez njega, imao bi ozbiljnih problema sa rejtingom, što uslovljava prilično učešće Vučića u izboru novog lidera stranke.

Vidite li nekog kandidata opozicije koji može da se suprotstavi Vučiću na predsedničkim izborima?

– Kako vreme odmiče, vidljivo je da opozicija ili ima problem sa kandidatom ili to ime krije iz strateških razloga. Veliko je pitanje ko bi mogao i hteo da se u ovom trenutku suprotstavi Vučiću. Istraživanja pokazuju da bi to trebalo da bude politička ličnost koja ima određenu težinu, poput Marinike Tepić, Đilasa, Jeremića, Aleksića ili Đorđevića. Rekao bih da je možda malo vremena ostalo za nestranačku ličnost iz čisto praktičnih razloga.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar